Zoekmachine blokkades (Zoekmachine optimalisatie)

Zoekmachine blokkades zijn obstakels voor zoekmachines. Een spider loopt vast op deze blokkades waardoor een site niet goed te indexeren is. Dit heeft weer een negatieve invloed op de vindbaarheid van een website. Zoekmachine blokkades bestaan bijvoorbeeld uit het gebruik van javascript, flash of een redirect in de navigatie. Bij zoekmachine optimalisatie worden deze zoekmachine blokkades vrijwel altijd als eerste uit de weg geruimd.

De belangrijkste zoekmachine blokkades zijn:

 1. Flash
 2. Javascript
 3. Sommige pop-ups (=javascript)
 4. In sommige gevallen het gebruik van Ajax
 5. Java applets
 6. Redirects
 7. Tracking urls
 8. Urls met te veel ids / sessie ids
 9. Browserchecks
 10. Passwords
 11. TE dynamische content
 12. Noindex/Nofollow
 13. Grove fouten in HTML
 14. Andere spidertraps
 15. & ......zaken die in filters komen (zie spamfilters)

Dit is slechts een globaal overzicht. We komen diverse extische problemen voor die soms te zeldzaam zijn om hier te noemen. Daarnaast zijn steeds minder van de genoemde problemen een groot probleem. Sinds 2005 zijn de zoekmachines dusdanig intelligent geworden zodat er steeds minder problemen zijn voor de zoekmachines om een site volledig te indexeren.

Spamfilters & zoekmachine blokkades


Een steeds groter probleem bij de indexatie van sites zijn de spamfilters. Het gebeurt steeds vaker dat een pagina niet correct in de zoekmachines staat als gevolg van het (onterecht) filteren van content. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de Duplicate content filters van zoekmachines. Een filter is in strikte zin geen zoekmachine blokkade aangezien de spider wel toegang heeft tot een pagina, maar de zoekmachine besluit een pagina om wat voor reden niet te tonen.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën