Google Video (Google)

Google Video is een videodienst van Google. Google Video werd in januari 2005 gelanceerd. Men kan online filmpjes uploaden en downloaden over uiteenlopende onderwerpen. Vergelijkbaar is het door Google overgenomen YouTube. YouTube staat, ondanks de overname, nog op zichzelf. Verwacht wordt dat dit voorlopig zo zal blijven. YouTube en Google Video zullen dus nog niet in elkaar overgaan. Op Google Video zijn grappige filmpjes te vinden maar ook speelfilms of documantaires.

Filmpjes afspelen


Het is voor iedereen mogelijk om zijn of haar filmpje te delen via Google Video. Je kunt de filmpjes afspelen via online streaming maar je kunt ze ook downloaden. Je hebt dan wel de Google Video Player nodig. Deze kun je downloaden. De Google Video Player maakt gebruik van de open source techniek van Videolan waardoor de player met vrijwel elk besturingssysteem te gebruiken is. Ook zijn de fimpjes te gebruiken op een iPod of Sony PSP. Naast het afspelen en downloaden van filmpjes kun je ook reacties en beoordelingen achterlaten.

Filmpjes uploaden


Uiteraard is het ook mogelijk om zelf je filmpjes online te zetten. Je dient wel te beschikken over een Google account. De mogelijke bestandsformaten voor het uploaden van filmpjes zijn: AVI, MPEG, Quicktime, Real en Windows Media. Indien een bestand groter is dan 100 MB dan kun je het filmpje nog uploaden maar dien je dit met de desktop-uploader te doen, welke te downloaden is via Google. Je kunt je filmpje een naam, beschrijving en genre geven. Ook kun je inmiddels aangeven of je wilt dat het filmpje voor iedereen beschikbaar moet zijn (en deze dus wordt opgenomen in de index) of dat het filmpje niet voor iedereen toegankelijk mag zijn (en dus ook niet in de index mag verschijnen).

Indeling fimpjes


Google Video hanteert een handige categorie indeling. Naast deze indeling kan men op de homepage ook kiezen voor de Top 100 waar je een overzicht krijgt van de populairste filmpjes. Deze top 100 wordt dagelijks bijgewerkt. Ook kun je bekijken welke filmpjes snelle stijgers zijn in de top 100. Daarnaast heeft de homepage "specials". Voor elk land zijn deze anders. Deze specials wijzigen regelmatig.

Overname van YouTube


In november van 2006 heeft Google officieel YouTube overgenomen. Met de overname ging een bedrag van 1,65 miljard dollar gemoeid. Dit bedrag werd mede gefinancierd door de verkoop van drie miljoen extra aandelen. Voor meer informatie over YouTube zie aldaar.

Gerelateerde woorden

Meer over Google Video (externe links)

Thema & categorieën

Meer tips