Zoekmachine (Zoekmachine)

Een zoekmachine is een applicatie die het mogelijk maakt te zoeken naar bestanden. Dat kan zijn op een computer (bijvoorbeeld desktop search), in een netwerk (bijvoorbeeld University search) of op het internet (bijvoorbeeld web search).

Top 5 zoekmachines in Nederland:
Top 5 zoekmachines wereldwijd:
Algoritmes


Een zoekmachine maakt gebruik van algoritmes (een reeks van instructies die gegeven wordt om een bepaald doel te bereiken) om te bepalen wat de meest relevante resultaten zijn. Het bekendste algoritme is het pagerank algoritme dat Google heeft ontwikkeld.

De eerste keer dat het woord "zoekmachine" valt...


De term "search engine" wordt in 1988 voor het eerst in de geschiedenis gebruikt in een Usenet nieuwsgroep post.

Date: Sun, 6 Mar 88 01:24 EST
From: Robin C. Cover
Subject: In Search of a Search Engine

I'm looking for a search engine which probably does not exist, but
I would like advice from those more knowledgable about text retrieval
systems. It is a text retrieval system optimized for literary-critical
and linguistic study.De eerste zoekmachine


De allereerste zoekmachine ter wereld was Wandex, een zoekmachine die het vervolg was op de allereerste spider ter wereld: De World Wide Web Wanderer. Deze werden beiden in 1993 gelanceerd.

De eerste Nederlandse zoekmachine


De allereerste Nederlandse zoekmachine was ilse, een zoekmachine die gebouwd werd door een drietal studenten uit Eindhoven. Ilse werd 22 februari 1996 gelanceerd.

De eerste generatie zoekmachines: metatags analyse


De allereerste zoekmachines waren nog niet in staat volledige pagina's in hun database op te slaan. Geheugen en harde schrijven waren nog te duur, dus men moest het met zo min mogelijk doen. Daarom bedacht men een soort kaartenbak systeem: de metatags. Aan een pagina moest door de eigenaar van de site een kaartje komen te hangen met een omschrijving (de description tag) en de belangrijkste trefwoorden (de keyword tag). Er werd vanuit gegaan dat de beheerders van sites intelligent en integer genoeg zouden zijn om dit goed in te vullen. Dat bleek niet het geval te zijn en het hele metatag verhaal bleek niet te werken.

> Zie ook bij Eerste generatie zoekmachines

De tweede generatie zoekmachines: content analyse


Nadat bleek dat Metatags niet de oplossing waren gingen zoekmachines op zoek naar andere methodes. Men ging de inhoud van de pagina's zelf indexeren. Dit leverde al iets betere resultaten op, maar het was nog steeds niet al te best. Er was iets nieuws nodig...

> Zie ook bij tweede generatie zoekmachines

De derde generatie zoekmachines: link analyse


In 1996 was er een zekere Larry Page die een scriptie schreef over hoe je order kon brengen in het Web. Uiteindelijk zou hier de pagerank formule uit rollen die op basis van de link populariteit van een site het belang van een site probeerde te bepalen. Dit bleek het goude ei te zijn. Larry Page ontmoette Sergey Brin en samen zetten ze Google op. Dit zou de eerste zoekmachine van de derde generatie zijn en het voorbeeld voor alle andere zoekmachines. Uiteindelijk kun je stellen dat alle zoekmachines de technologie van Google in een of andere vorm hebben overgenomen en geimplementeerd.

> Zie ook bij derde generatie zoekmachines

Soorten zoekmachines


Er zijn verschillende soorten zoekmachines:

Metazoekmachines
Zoekt in meerdere zoekmachines en geeft resultaten door middel van een eigen algoritme.

Directory Zoekmachines
Doorzoeken de inhoud van een directory.

FTP zoekmachines
Doorzoeken FTP sites.

Gopher zoekmachines
Doorzoeken Gopher sites.

Web zoekmachines
Doorzoeken Web sites.

Nieuws zoekmachines
Nieuws zoekmachines zijn er op gericht om automatisch een overzicht van de meest recente nieuwsfeiten te genereren. Meestal doen ze dat op basis van het analyseren van de onderwerpen die veel spelen.

Weblog zoekmachines
Weblog Zoekmachines zijn specifiek gericht op Weblogs. Meestal monitoren ze links naar en binnen weblogs en bepalen ze op basis van nieuw geplaatste links wat hot is.

RSS zoekmachines
RSS Zoekmachines zijn specifiek gericht op RSS feeds. Meestal tonen ze resultaten in de volgorde van publicatie.

Desktop zoekmachines
Een Desktop zoekmachine is een locaal op een computer draaiend programma dat het mogelijk maakt om rechtstreeks te zoeken vanaf de desktop. De gebruiker hoeft dus niet eerst een browser te openen en naar het url van een zoekmachine te gaan om te kunnen zoeken, maar kan meteen aan de slag.

Wetenschappelijke zoekmachines
Wetenschappelijke zoekmachines zijn zoekmachines die speciaal gericht zijn op de academische wereld. Voorbeelden zijn Google Scholar, Scirus van Elsevier, Surfnet en Windows Live Academic.

Personen zoekmachines
Zoeken naar personen in sites die specifieke informatie over personen bevatten. De meest bekende Nederlandse personen zoekmachines zijn schoolbank.nl en hyves.

Bedrijven zoekmachines
Bedrijven zoekmachines zijn specialistische zoekmachines gericht op het vinden van bedrijven. De bekendste voorbeelden zijn de Telefoongids, (Yellow pages) en Google Maps.

Dode zoekmachines
Zoekmachines die niet meer bestaan, opgeheven zijn of geen eigen index meer gebruiken.

En verder zijn er nog:

Europese zoekmachines


Sinds 2005 zijn er een drietal grote Europese projecten gestart om tegenwicht te bieden aan de grote Amerikaanse zoekmachines zoals Google, Yahoo!, Live Search en Ask. Doel is om onder andere de kennis achterstand in te halen. De drie grote projecten zijn Quaero (Frankrijk), Theseus (Duitsland} en Pharos (Noorwegen).

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën

Meer tips