Google (Google)

Google is een Amerikaanse zoekmachine die werd gelanceerd in september 1998. Google werd opgezet door twee studenten van Stanford University genaamd Larry Page en Sergey Brin. Google is in krap 10 jaar uitgegroeid tot een van de grootste internet bedrijven.

Backrub


Google's eerste naam was Backrub. Deze naam werd gebruikt in de allereerste versie van januari 1996. De zoekmachine was de output van een onderzoek naar "The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine" wat de basis van de zoekmachine Google zou gaan vormen.

In 1997 werd de naam veranderd door Google, was staat voor het getal 1100

GOOG:Nasdaq


Op 30 april 2004 maakte Google haar debuut op de schermenbeurs Nasdaq. De openingskoers bedroeg $85. 3,5 jaar later was het aandeel gestegen tot boven de $650.


Onderdelen Google zoekmachine

Google search bestaat uit vele delen. Zo zijn er de onderdelen in Beta (te vinden in Google labs, en de onderdelen die officiel gelanceerd zijn. De bekendste zoekfuncties zijn:


Toegang via onderdelen zoals Google Gmail en Google adwords kan met behulp van een Google account.

Google Pagerank

Het hart van de zoekmachine Google is het pagerank algoritme. Kort door de bocht wil dit zeggen "hoe meer links, van goed gewaardeerde sites met relatief weinig links, hoe beter de pagerank".

Google Adwords en Google Adsense

Het belangrijkste onderdeel van het verdienmodel van Google richt zich op Google Adwords. Adwords werd in 2000 gelanceerd en werd in 2002 omgezet naar een pay per click advertentieprogramma. In Nederland werd Adwords in 2003 gelanceerd.

Gekoppeld aan Google adwords zijn een aantal tools zoals Google Analytics.

De tegenhanger van Google Adwords is Google Adsense. Dit is een programma waarbij uitgevers inkomsten kunnen genereren door advertenties van partners van Google te plaatsen. Partijen kunnen advertenties die ze in Adwords plaatsen ook laten weergeven in het partner netwerk van Google. Op deze manier kunnen uitgevers ook inkomsten genereren via Google.

Google Apps

Google Apps is als het ware het office pakket van Google. Google Apps is een verzameling van tools zoals Google docs en Google Spreadsheets.

Communicatie:


Samenwerken en publiceren:Goede doelen en Google

Google geeft jaarlijks een aanzienlijk bedrag aan goede doelen. Om dit te organiseren is de organisatie The Google Foundation opgericht. Daarnaast worden er diverse initiatieven ontplooid zoals Google Earth Outreach waar goede doelen Google Earth mogen inzetten om hun activiteiten in de wereld zichtbaarder te maken.

Naast deze programma's is er sinds 2003 ook nog het Google Grants programma waarbij goedgekeurde goede doelen gratis mogen adverteren in Google Adwords.


Zie voor meer informatie bij Google Inc. en het specifieke *Google woordenboek* op deze site met 454 woorden.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën

Meer tips