YouTube (Google)

YouTube, inmiddels overgenomen door Google is een videowebsite waar gebruikers kostenloos videobestanden kunnen oploaden of bekijken. Door de overname door Google in 2006 is de zoekfunctie van Google Video nog verder uitgebreid. De website van YouTube is in 2005 opgericht door drie ex-medewerkers van het bedrijf PayPal. Bij de overname van YouTube door Google was een bedrag van 1,65 miljard dollar gemoeid.

YouTube bleek een groot succes


Halverwege 2006 werden er gemiddeld zo'n 65.000 videofragmenten per dag op de site geplaatst en al snel groeide de database van YouTube uit naar meer dan zes miljoen videofragmenten. Verder stond de website in 2006 in de top-10 van meest populaire websites wereldwijd.

in 2007 is uit een onderzoek van Ellacoya Networks gebleken dat YouTube in dat jaar goed was voor 10% van het totale dataverkeer op het Internet. Daarmee verdringt YouTube P2P programma's als E-Donkey en Bittorent van de eerste plaats.

In november 2009 maakte Google bekend ook ondersteuning te bieden voor HD Content.

YouTube ''Broadcast Yourself''


De filosofie achter YouTube is ''Broadcast Yourself''. Een goede slogan zo bleek. Er waren namelijk videofragmenten bij die wel zeven miljoen keer bekeken werden. Een groot aantal onbekende artiesten is zodoende via YouTube bekend geworden. Een goed voorbeeld hiervan is de Nederlandse Esmee Denters die inmiddels over de hele wereld bekent is geworden als zangeres en samen met grote sterren als Justin Timberlake heeft mogen optreden.

Adverteren in YouTube


YouTube biedt de mogelijkheid om via twee manieren te adverteren binnen YouTube. De eerste manier is het adverteren via adwords banner is de formaten 160x600, 300x250en 728x90. Deze banners worden dan getoond onderaan het videofragment binnen de YouTube-player. De tweede mogelijkheid om te adverteren binnen YouTube is het opzetten van een eigen branded channel. Een branded channel is een bepaald gedeelde op YouTube ingericht in de huisstijl van de adverteerder.

In Nederland was het eerste bedrijf dat zich aan een branded channel waagde de Rabobank. Op dit branded channel zijn video's te zien van Rabo SportTV.

YouTube in sommige landen (tijdelijk) geblokkeerd


In sommige landen is YouTube verschillende keren gesloten geweest voor de inwoners. Redenen hiervoor zijn meestal regeringen die negatieve kritiek krijgen op YouTube, of beledigingen tegen het geloof in dat betreffende land. In maart 2008 was het voor Turkije reden genoeg om YouTube te blokkeren omdat de stichter van het moderne Turkijke, Ataturk, beledigd werd in een van de filmpjes.

Overzicht van landen die in het verleden YouTube geblokkeerd hebben:

  • Turkije
  • Thailand
  • Pakistan
  • Iran
  • Brazilie
  • China
  • Indonesibr>

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën