Yahoo! (Yahoo)

Yahoo! is een zoekmachine uit de Verenigde Staten en is in 1995 opgericht door David Filo en Jerry Yang die toen studeerden aan Stanford University. Yahoo! was een van de allereerste zoekmachines op het internet.

Yahoo! startte in 1994 onder de naam "Jerry and David's Guide to the World Wide Web". Toen dit uit de hand begon te lopen Werd de naam Yahoo! in gebruik genomen wat stond voor "Yet Another Hierarchical Officious Oracle" maar Jerry en David blijven er bij dat ze de naam kozen vanwege haar betekenis: "rude, unsophisticated, uncouth."

Oorspronkelijk begon Yahoo als een directory, een soort van Startpagina. Mensen in dienst van Yahoo bekeken sites en schreven een korte omschrijving. De eerste versie van de Yahoo zoekmachine zocht in die directory en toonde resultaten in combinatie met allerlei categorieen die in de directory stonden.

Overname Overture door Yahoo!


In juli 2003 nam Yahoo Overture over voor een bedrag van 1.63 miljard dollar. Overture was onder andere eigenaar van Altavista en Fast Search waardoor deze twee zoekmachines ook in de handen kwamen van Yahoo.

DMOZ, de tegenhanger van de Yahoo directory


In 1998 begon een groep mensen ook een directory zoals Yahoo, maar dan door vrijwilligers gevuld. De eerste naam die gebruikt werd was Gnuhoo, duidelijk geinspireerd door Yahoo in combinatie met GNU of wel, de GPL license die staat voor het gratis gebruik van open source software. DMOZ was dan ook afkomstig uit de open source wereld. Uiteindelijk is DMOZ als directory vele malen groter geworden dan die van Yahoo, maar is het bezoek slechts een minimale fractie.

Yahoo! Search Marketing


Yahoo! Search Marketing is het advertentieverkoop onderdeel van Yahoo!. Het is een tegenhanger van Google Adwords en Microsoft Adcenter. Net zoals bij Google Adwords wordt bij Yahoo! Search Marketing je advertentie op een groot netwerk van partnersites getoond.

Gerelateerde woorden

Meer over Yahoo! (externe links)

Thema & categorieën

Meer tips