WYSIWYM (Webdevelopment)

WYSIWYM (What you see is what you mean) is een variant op de WYSIWYG-editor met als doel om (x)html-code te produceren die aan de W3C richtlijnen voldoet.

WYSIWYM versus WYSIWYG


Bij deze type editors gaat het niet om het visuele gedeelte en dus vormgeving, maar wordt aandacht besteed aan de structuur en bedoeling van de code, waarbij er getracht wordt de gebruikersgemak te evenaren zoals die bij een editor zoals de WYSIWYG-editor aanwezig is.

Voordelen en baten van een WYSIWYM-editor


Het gaat bij deze editor dus niet om de kleuren en font-groottes die je te pas en te onpas mee kunt geven aan woorden, maar om de betekenis die woorden of zinnen hebben. Je kunt ze styles meegeven, zoals header tags of paragrafen. Door middel van een stylesheet worden deze elementen opgemaakt.
Naast het feit dat de geproduceerde html-code op deze manier wel zal valideren, is het een voordeel dat gebruikers van een CMS de vormgeving van de website niet overhoop kunnen gooien door niet valide code, verkeerd kleurgebruik of afwisselende lettertypen in te voegen.
Aangezien de code aan de richtlijnen voldoet, kan het ook voor XML-doeleinden worden ingezet. Een XSLT kan gebruikt worden om de code om te zetten in andere formaten.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën