Website (Webdevelopment)

Een website is een plek (site) op het web ofwel Internet. Een website betreft vaak een verzameling van HTML-pagina's, welke met behulp van een browser te bezoeken is (surfen). Naast HTML kan het ook om XHTML of XML-pagina's gaan. In het laatste geval is er een andere opmaaktaal nodig dan CSS om de website te presenteren dan voor HTML en XHTML.

Het doel van een website kan uiteenlopend zijn. Er zijn bijvoorbeeld educatieve en informatieve websites, websites waar men voor vermaak terecht kan, portalen zoals (startpagina's en zoekmachines) en websites welke als doel hebben winst te maken (zoals een webshop). In het geval van bedrijven dienen websites als een online visitekaartje.

Aan een website wordt in de meeste gevallen een domeinnaam gekoppeld, via welke de website op te vragen is. Bij uitzondering is een website enkel via een ip adres te bereiken. De domeinnaam maakt het vanzelfsprekend eenvoudig het internetadres te onthouden. Voor een website is ook ruimte (webserver) nodig, om de benodigde bestanden op te kunnen zetten.

De geschiedenis van websites

Het woord website stamt af van de meest bekende toepassing van het Internet, namelijk het World Wide Web. Dit is in 1991 ontstaan, de periode waarin de internetactiviteit begon te groeien en er meer websites kwamen.

Dynamische websites

Websites zijn in twee categorieen onder te verdelen: dynamische websites en statische websites. In het laatste geval gaat het om een verzameling van webpagina's, die enkel in de doeltaal (zoals HTML) geschreven zijn. Aanpassingen moeten in die betreffende bestanden gedaan worden. Dit gebeurt vaak buiten de webserver waar de website op staat, om, waarna het middels een FTP programma op de server wordt geplaatst.

Een dynamische website betreft een website waarbij de content wordt gegenereerd op het moment dat de pagina wordt bekeken. Het genereren gebeurt al op de server, waardoor een bezoeker hier niets van merkt. Met behulp van een van een server side scripttaal (zoals PHP of ASP) worden content, dat bijvoorbeeld uit een database komt, in de doeltaal naar de browser (de client) gestuurd.

Een CMS geeft een persoon zonder enige kennis van webtalen, de mogelijkheid om hun website te beheren, zoals pagina's of teksten toevoegen. Deze systemen kunnen op maat worden gemaakt, maar er zijn ook open source systemen. Een bekend open source systeem voor een webshop is osCommerce.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën