Webserver (ICT)

Een webserver is een server die aanvragen via het Internet afhandelt. Deze aanvragen worden door clients gedaan, wat in de meeste gevallen een browser zal zijn. Deze browser doet een aanvraag, waarop de webserver opdrachten uitvoert en bestanden in de vorm van HTML-pagina's samenstelt om deze vervolgens terug te kunnen sturen. Deze communicatie tussen de client en server gebeurt volgens het HyperText Transfer Protocol.

Benodigdheden voor een webserver

Een webserver dient enkel om aanvragen af te handelen en zal in praktijk voornamelijk webpagina's terugsturen. Om die reden is er voor een webserver weinig hardware nodig. Een muis, toetsenbord, printer of beeldscherm zijn niet nodig. De volgende hardware is wel vereist voor een webserver:
  • Een harde schijf, hier worden bestanden (afbeeldingen, scripts, documenten, audio) opgeslagen
  • Een moederbord, deze handelt inkomende opdrachten af
  • Een cooler, een koelsysteem die ervoor moet zorgen dat de server niet overbelast raakt


Ook Google maakt gebruik van webservers. Omdat Google wereldwijd vele gebruikers hebben en er dus veel zoekopdrachten per minuut zijn, is het van belang dat er veel capaciteit is om dit op te vangen. Ook alle pagina's die Google indexeert en waar het een cache bestand van maakt, moeten opgeslagen worden. Dit gebeurt op de vele tienduizenden webservers die Google per datacentrum heeft staan.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën