Vindex (Zoekmachine)

Vindex is een Nederlandse zoekmachine die in 1998 gelanceerd is door mede-ilse-oprichter Wiebe Weikamp samen met uitgeverij IDG.

Vindex wordt ook wel "Ilse 2" genoemd. Volgens sommigen was Vindex een grote verbetering ten opzichte van ilse. Dit is ook niet vreemd aangezien Ilse de eerste zoekmachine van -de bij het bouwen van de Ilse nog naar eigen zeggen computerloze MSX liefhebber- Wiebe was.

Dat Vindex ook populair was blijkt uit de volgende cijfers van de marktaandelen van Vindex:

1e kwartaal 2000: 2e positie Vindex 15% (na ilse)
4e kwartaal 2000: 2e positie Vindex 14%

1e kwartaal 2001: 2e positie Vindex met 13%
2e kwartaal 2001: 3e positie Vindex met 12% (Na ilse en Google)
3e kwartaal 2001: 3e positie Vindex met 8%
4e kwartaal 2001: Vindex komt niet meer voor in de top 5 en moet Ilse, Google.com, AltaVista.nl, vinden.nl en Ixquick.com voor zich laten.

Bron: Nationale Search Engine monitor


Vindex was gedurende lange tijd onderdeel van uitgever IDG. Mede daarom werd Vindex gebruikt op diverse online publicaties zoals Adformatie.

In 2003 neemt ilse media Vindex van IDG en Wiebe Weikamp over. Het wordt ook wel gezien als een erkenning voor het werk van Wiebe Weikamp. De overname door ilse media betekent echter ook het einde van de zoekmachine Vindex. De eigen index verdwijnt en de index van ilse wordt in een wat sobere vorm geplaatst.

In 2003 wordt het marktaandeel van Vindex bij ilse opgeteld wat mede leidt tot een tijdelijke kleine stijging van het marktaandeel van ilse dat in 2003 sterk te lijden had aan de opkomst van Google.

De herkomst van de naam Vindex is onbekend. De naam Vindex zou een combinatie kunnen zijn van "vinden" en "index". Vindex is ook de naam van een Romeinse gouverneur genaamd "Gaius Iulius Vindex" die in 68 een opstand tegen de keizer Nero leidde.


Het domein Vindex.nl is nog steeds online.

Gerelateerde woorden

Meer over Vindex (externe links)

Thema & categorieën