Traffic Rank (Zoekmachine)

Traffic Rank is de naam van het algoritme dat Alexa gebruikt om te bepalen wat de meest populaire sites van het internet zijn. Dit wordt gedaan op basis van de traffic die de Alexa Toolbar gebruikers. Traffic Rank is een variant van Visit Rank.

Pageviews


Traffic Rank wordt bepaald op basis van pageviews. Zo kan het gebeuren dat Hyves met veel pageviews per gebruiker enorm hoog scoort en dat Startpagina met enkel een pageview per bezoeker (Startpagina is in principe een pagina) beduidend lager scoort en toch meer unieke bezoekers heeft.


Alexa top 500 Traffic Rank lijst


Alexa publiceert de lijsten met de meest populaire sites in de Alexa top 500 en vermeldt welke positie (=traffic rank) de site heeft.

De Traffic Rank van de 5 meest gebruikte Amerikaanse sites ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

1. Yahoo!
2. Google
3. Microsoft Network (MSN)
4. YouTube
5. Windows Live


En de Traffic Rank voor Nederlandstalige sites:

1. Google.BE
Traffic Rank: 139

2. Google.NL
Traffic Rank: 146

3. Hyves.nl
Traffic Rank: 262

4. Ebay.be
Traffic Rank: 697

5. Spele.nl
Traffic Rank: 880

(Bron: Alexa top 500 oktober 2007)

In het voorbeeld zien we bijvoorbeeld dat Google.be "Traffic Rank 139" heeft. Dat betekent dat Google.be volgens Alexa 139ste op de lijst van de meest bezochte sites ter wereld is.

Kritiek op Alexa Traffic Rank; te weinig gebruikers toolbar


Wie de Alexa top 500 lijsten enigszins bestudeert zal zien dat de gegevens niet altijd even betrouwbaar zijn. Voor de sites die wereldwijd opereren zijn de gegevens relatief betrouwbaar, maar voor Nederland zijn ze dat verre van. Dit komt doordat Alexa afhankelijk is van de mensen die de alexa toolbar hebben geinstalleerd en dat zijn er in Nederland niet enorm veel. Zo kan het gebeuren dat je site ineens enorm vooruit schiet als een groepje gebruikers met toolbar je site bezoekt.

Alexa Traffic Rank is dus vooral indicatief en ter vermaak. Wetenschappelijke conclusies kunnen er vooral wereldwijd mee worden getrokken, maar zeker niet in de Nederlandse markt.Zie voor meer info bij Alexa.

Gerelateerde woorden

Meer over Traffic Rank (externe links)

Thema & categorieën