Text to Code ratio (Zoekmachine optimalisatie)

Text to code ratio houdt de verhouding content versus html code in, wat uitgedrukt wordt in procenten. Text to code ratio wordt dan ook wel content to code ratio genoemd. Omdat geclaimed wordt dat spiders een beperkt aantal bytes van een webpagina indexeren, wordt aanbevolen om deze text to code ratio boven de 25% te houden. Naast deze beperking hechten zoekmachines ook waarde aan een hoge relevantie van trefwoorden. Een hogere text to code ratio geeft een pagina om die reden een betere kans goed te scoren in de rankings van zoekmachines. Overigens gebruiken niet alle zoekmachines de text to code ratio in hun algoritme om de relevantie te bepalen, zoekmachines die dit wel doen zijn onder anderen Google en MSN.

Text to code ratio berekenen

Door het aantal bytes van de pagina en het aantal bytes aan tekst in een pagina te achterhalen, kan deze text to code ratio berekend worden:
Text to code ratio =tekstgrootte (bytes)
* 100 = .. %
webpagina grootte (bytes)

De indexpagina van dit woordenboek bevat 4932 bytes. Het aantal bytes aan code is 1221 wat het aantal bytes aan tekst (4932 - 1221 = ) 3711 bytes maakt. De rekensom wordt:
Text to code ratio =3711 (bytes)
* 100 = 75.24 %
4932 (bytes)

Een text to code ratio van 0 tot 10% is gewoonweg te weinig. Tot de 25% zou er aandacht aan besteed moeten worden. Boven de 25% is goed. Op het Internet kan via bijvoorbeeld Google verschillende tools in de vorm van calculators gevonden worden om de ratio van een pagina te berekenen.

Een hoge(re) text to code ratio bereiken

Er zijn verschillende manieren om de ratio te verbeteren. Ten eerste is het van belang dat de teksten niet ten onder zijn gedaan aan zijn relevantie, staat er nuttige informatie in en is het niet te weinig.
Het is het eenvoudigst om te beginnen bij webtalen zoals CSS en Javascript. Deze kunnen in een extern bestand geplaatst worden, voor CSS kan bijvoorbeeld een stylesheet toegepast worden. Staat er dus CSS of Javascript in de broncode van een pagina, plaats deze dan extern.
Het meeste invloed op de text to code ratio heeft natuurlijk de code zelf, ofwel de html in de broncode. Door de html semantisch op te zetten, kun je, afhankelijk van de huidige staat van de pagina's, de code aanzienlijk reduceren waardoor de ratio natuurlijk hoger uit zal vallen.

Bijkomende voordelen

Een hogere text to code ratio is niet alleen bevordelijk voor SEO, het kan ook de flexibiliteit, laadtijd en toegankelijkheid bevorderen. Wanneer content en opmaak gescheiden is en de html semantisch is opgezet, hoeven aanpassingen aan de presentatie van een website vele malen minder arbeidsintensief te zijn. Daarnaast hoeft er minder code geladen te worden en code dat in externe bestanden opgeslagen is, zullen gecashed worden, wat een kortere laadtijd als gevolg heeft. Semantische html is ook nog eens bevordelijk voor de toegankelijkheid omdat tekst in de juiste elementen zijn geplaatst en ze de juiste semantische betekenis krijgen. Onder anderen screenreaders zullen in staat zijn een website beter voor te leggen.

Gerelateerde woorden

Meer over Text to Code ratio (externe links)

Thema & categorieën