Surfboard (Zoekmachine)

Surfboard was een Nederlandse Metazoekmachine die in 1999 gelanceerd werd. Naar eigen zeggen was het de eerste Nederlandse Metazoekmachine.

Bij de lancering kon men zoeken in 5 zoekmachines tegelijkertijd: Yahoo!, AltaVista, Hotbot, Infoseek en Excite. In 2000 kan men al zoeken in 10 verschillende zoekmachines tegelijkertijd: Altavista, Excite, Infoseek, Yahoo!, Magellan, Fast, Google, LookSmart, NorthernLight en Snap

In 2000 neemt Surfboard Holding BV, het moederbedrijf van Surfboard, Ixquick over. De zoekmachines van Surfboard Holding BV worden vervolgens allemaal doorverwezen naar Ixquick. Dit is dus ook het einde voor de zoekmachine "Surfboard".

In een interview in"D-Zone" geeft Stephan van der Velden, eigenaar en oprichter van Surfboard Holding BV een mooi kijkje in de werking van een metazoekmachine:


"Het analyseren van de hits gaat als volgt: Surfboard bekijkt de eerste tien hits van de vijf geselecteerde zoekmachines. De nummer 1 bij al die zoekmachines krijgt 1000 punten, nummer twee krijgt 900 punten, etcetra. Stel dat je bij twee zoekmachines hetzelfde resultaat krijgt. Bij de ene machine op de eerste plaats, dat is 1000 punten, bij de andere machine op de vijfde plaats, dus 600 punten. Dat is samen 1600 punten. Dat resultaat delen we door twee, krijg je 800 punten. Maar dan worden alle andere resultaten ook door twee gedeeld. Heb je een resultaat dat bijvoorbeeld eerste staat bij Alta Vista, maar dat nergens anders gevonden wordt, dan krijgt dat dus 1000 gedeeld door twee is 500 punten. Zo werkt het.

Op zich vrij eenvoudig maar het werkt perfect. Zo krijgt een resultaat dat door meerdere engines gevonden wordt een hogere notering. De URL moet dan overigens wel exact hetzelfde zijn. Als je twee resultaten hebt binnen hetzelfde domein, maar op een andere locatie, dan tellen we die apart. Het is wel zo dat als blijkt dat de ene zoekmachine duidelijk beter is dan de andere, dat we dan bijvoorbeeld het beste resultaat van die betere zoekmachine 2000 punten geven."


Surfboard gaf daarnaast relatief snel resultaten terug en filterde op dubbele resultaten, iets wat in die tijd niet alle zoekmachines deden.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën