Supplemental results (Google)

Onder supplemental results of supplemental index worden resultaten bedoeld die niet direct in de Google organic search results terug komen. Het gaat hier om pagina's die minder relevant zijn of die duplicate content bevatten. In de SERP's van Google konden deze bekeken worden via de koppeling supplemental result, welke in de nederlandstalige versie toegevoegde zoekresultaten luidde.

Mogelijke oorzaken van opname in de supplemental index

Google heeft als het ware een eerste (main index, welke belangrijke/relevante webpagina's bevat) en een tweede database of index (supplemental index) waarin onder anderen pagina's werden opgeslagen waarvan Google filters dachten dat het om duplicate content gaat. Hierbij zijn binnen een website title of description tag te veel gelijkend, wanneer een pagina weinig tot geen backlinks bevat of er een verhuizing door middel van een 301 redirect recentelijk plaats heeft gevonden kan een webpagina in de supplemental index belanden. Overtredingen van regels of gebruik van dynamische urls kan er ook voor zorgen dat pagina's in die index belanden. In sommige gevallen is er zelfs helemaal geen duidelijke reden.
Google zal de supplemental index raadplegen wanneer er, naar aanleiding van een zoekopdracht, te weinig resultaten uit de main index gehaald kon worden.

Controleren of een webpagina is opgenomen in de supplemental index

De supplemental results werden in 2003 geintroduceerd maar is in juli 2007 weer opgeheven. De zogenaamde supplemental index bestaat nog wel, maar webpagina's in deze index kunnen niet meer eenvoudig bereikt worden. Dit maakt het voor bijvoorbeeld webmasters of zoekmachine optimalisatie bureau's moeilijker om te achterhalen welke pagina's opgenomen zijn in de supplemental index en welke pagina's dus geoptimaliseerd moeten worden.

Er waren verschillende manieren om in Google te controleren hoeveel en welke pagina's van een website in de supplemental index stonden:
site:domein.nl ~s
site:domein.nl/&
site:domein.nl * -asdf

Deze syntaxen zouden sinds de opheffing van de supplemental result label niet meer werken of betrouwbaar zijn. Een andere manier is door op de volgende query te zoeken:
-site:domein.nl* +site:domein.nl

Vervolgens kunt u op een link klikken om weggelaten zoekresultaten ook te tonen. Het aantal resultaten dat u, na het klikken op de betreffende link, ziet, zou het aantal pagina's in de supplemental index voor moeten stellen.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën