SSL (Internet Algemeen)

SSL staat voor Secure Sockets Layer en is een protocol om informatieuitwisseling tussen server en client versleuteld te kunnen versturen. SSL wordt dan ook voornamelijk gebruikt bij online betalingen of wanneer gegevens of bestanden in hun originele vorm niet onderschept mogen worden. Deze gegevens worden versleuteld voordat het verstuurd wordt naar de andere partij.

Ontstaan van SSL

SSL is in 1994 van oorsprong door Netscape ontwikkeld om bestanden over een veilige verbinding te kunnen versturen. Tegenwoordig is SSL wereldwijd geaccepteerd op het World Wide Web. De TLS (Transport Layer Security) protocol is de opvolger van de Secure Sockets Layer protocol, maar de afkorting SSL wordt ook gehanteerd wanneer het TLS protocol gebruikt wordt.

SSL certificaat verkrijgen

Er wordt dus niet altijd gebruik gemaakt van het Secure Sockets Layer encryptie-protocol. Het versleutelen kost namelijk extra tijd maar daarnaast zijn SSL certificaten vaak niet gratis. Zo een SSL certificaat moet namelijk eerst per domeinnaam en IP adres aangevraagd en geinstalleerd worden. Dit kan bij je eigen provider, die het op hun beurt aan zal vragen bij een neutrale partij. Het installeren zal de provider vaak op aanvraag kunnen doen. Totale kosten hiervoor kunnen per jaar boven de 100 euro uitkomen.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën