RSS (Webdevelopment)

RSS is de afkorting voor Really Simple Syndication. Rss wordt in 1997 geintroduceerd door Dave Winer die op dat moment werkzaam is bij Userland.
In maart 1999 wordt het voor het eerst op grote schaal ingezet door Netscape in My.Netscape.

Er zijn in de loop der tijd verschillende namen gebruikt die telkens ook nog eens staan voor verschillende versies van RSS.

RSS = RDF Site Summary (0.90 + 1.0) = Rich Site Summary (0.91) = Really Simple Syndication (2.0) ...

RSS is text-based en maakt gebruik van het XML format. RSS bestaat uit diverse items. Een RSS item bevat meestal minimaal een titel, een korte samenvatting en een URL. Verder kan er van alles aan de feeds worden toegevoegd. Denk aan data, de naam van de auteur en zelfs advertenties.

RSS Feeds


RSS feeds zijn de lijsten met nieuws die in RSS gegenereerd worden. RSS feeds zijn herkenbaar door een icoon op de pagina die aangeeft dat er een RSS feed is. Sommige browsers zoals Safari, internet explorer 7.0 en Firefox geven in de adresbalk aan dat er een RSS feed van een pagina is.

RSS zoekmachines


Er zijn verschillende vormen van RSS zoekmachines. De meest bekende is de groep Weblog zoekmachines. Verder zijn er nieuws zoekmachines en product zoekmachines die gebruik maken van RSS feeds.

RSS Readers


Een voorbeeld van een RSS reader is Google Reader waarmee je RSS feeds kunt lezen, doorzoeken en opslaan. Ook kun je browsers die RSS ondersteunen (Safari, internet explorer 7.0 en Firefox) als RSS reader gebruiken.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën