Redirect (ICT)

Een verwijzing van de ene pagina naar een andere pagina. Maar ook van een domeinnaam naar een andere domeinnaam. Redirects worden gebruik om de Usability te verhogen en alles soepel te laten verlopen. Helaas worden redirects ook vaak gebruikt voor spam. Bij het gebruik van redirects is dus voorzichtigheid geboden. Raadpleeg bij twijfel een specialist.

Voorbeelden van redirects:

De refresh metatag


Bij een refresh metatag wordt "onder water" een code geplaatst die verwijst naar een andere pagina. De browser moet wel eerst een pagina openen om de redirect te zien. In sommige gevallen krijgt de bezoeker dan eerst de pagina kort te zien voordat de nieuwe pagina wordt geopend. Dit kan ook als voordeel worden gebruikt door eerst een pagina met een kort bericht te tonen en deze dan na een aantal seconden door te verwijzen.

Zie voor meer info over deze redirect bij refresh metatag.


De Javascript Redirect


Bij een Javascript Redirect wordt de redirect door een javascript gemaakt. In de Head van een pagina wordt een code geplaatst die aangeeft waarnaar de pagina moet doorverwijzen. De redirect is in veel gevallen niet door de zoekmachines te volgen.

Zie voor meer info over deze redirect bij Javascript Redirect.


De Server Redirect


Een redirect kan ook door de server worden gemaakt. De twee bekendste server redirects zijn:

HTTP 1.1 301 Moved Permanently
HTTP 1.1 302 Found

Bij een server redirect wordt een pagina niet geopend en verwijst de server een verzoek direct door naar een volgende pagina. De 301 redirect wordt bijvoorbeeld in principe door de zoekmachines ook goed uitgevoerd.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën