RankDex (Zoekmachine)

RankDex was een zoekmachine die ongeveer gelijkertijd met Google/Backrub werd gelanceerd en die net zoals Google linkstructuren analyseerde om te bepalen wat relevante sites waren. Rankdex werd oorspronkelijk onder de naam Ranklink in oktober 1996 in beta gelanceerd. RankDex werd in april 1997 officieel gelanceerd door Yanhong Li en Larry Rafsky van de University of Buffalo.

Net zoals bij de fiets (Leonardo Da Vinci en anderen) en de eerste drukpers (Gutenberg en Laurens Janszoon Coster) werd ook het pagerank algoritme tegelijkertijd door meerdere mensen uitgevonden. Het was in de periode van 1996 tot 1998 een min of meer logische vervolgstap op de zoekmachines die we toen ter beschikking hadden.

RankDex had dus ook een soort van Pagerank algoritme en noemde dit Hyperlink Vector Voting.

Een andere naam voor RankDex was "Hyperlink Search Engine". Een omschrijving die we op de site van de Belg L. Cattoor vonden luidt als volgt:
"Een zeer speciale index die alleen nagaat naar welke andere links een pagina verwijst, en zo de 'meest populaire' websites kan identificeren."De zoekmachine werd voor het eerst aangekondigd in Usenet. De volgende post van 7 oktober 1996 geeft meer uitleg over Rankdex:


New Internet Search Engine

From: Yanhong Li (yli@cs.Buffalo.EDU)

I just put up a demo site for a new type of internet search
engine, which I call Internet Rank Engine. Unlike a regular
search engine, which tells you the most relevant web sites to
your query, a rank engine tells you the Most Popular, Best
Quality web sites which are relevant to your query. I am testing
the effectiveness of this type of engines, and I'd like to hear
comments from the IR community.

The web site is http://www.ranklink.com/rank, and comments can be
sent to yli@cs.buffalo.edu.

Yanhong Li
Internet Rank Engine
http://www.ranklink.com/rank/RankDex draaide vervolgens op het url http://rankdex.gari.com/. Dit bleef zo tot juli 1998 toen Dow Jones het bedrijf GARI Software overnam en dit min of meer liet dood bloeden. Het domein is dus inmiddels uit de lucht.

Oprichter Yanhong Li bleef actief in de zoekmachine wereld en richtte later Baidu.com, een veelgebruikte chinese zoekmachine waar Google enige tijd een marktaandeel in heeft gehad.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën