Persoonsdomeinnaam (Internet Algemeen)

Persoonsdomeinnamen zijn domeinnamen waarbij de persoonsnaam als subdomein is ondergebracht bij een numerieke domeinnaam. Denk aan jeroen.123.nl.

De invoering van persoonsdomeinnamen

Persoonsdomeinnamen zijn in november 2000 in het level geroepen om particulieren (natuurlijke personen) de mogelijkheid te bieden een domeinnaam aan te vragen waar hun eigen naam in verwerkt zat. De second level domeinnaam bestaat hierbij uit 3 cijfers, van 100 tot 999. Deze cijfercombinatie mocht zelf gekozen worden.

Op deze manier waren er 900 verschillende combinaties mogelijk voor personen met dezelfde naam, immers kan jeroen.nl maar eenmaal geregistreerd worden.
Daarnaast zijn je gegevens via het internet te achterhalen wanneer je een second level domeinnaam registreert, in het geval van persoonsdomeinnamen wordt dit door een tweede partij gedaan waardoor je gegevens alleen bij de betreffende partij bekend zijn en niet via bijvoorbeeld het SIDN te achterhalen zijn.

Sinds 29 januari 2003 kunnen ook persoonsnamen, naast persoonsdomeinnamen ook als second level domainnamen geregistreerd worden.

Persoonsdomeinnamen en de komst van numerieke domeinnamen

Door invoering van numerieke domeinnamen worden persoonsdomeinnamen uitgefaseerd. Het SIDN heeft aan de personen die een persoonsdomeinnaam bezitten, een geldbedrag geboden om ze de betreffende domeinnaam op te laten zeggen.

De reden is dat er sinds januari 2008 numerieke domeinnamen zijn en persoonsdomeinnamen sinds 2000 onder numerieke domeinnamen ondergebracht werden. Dit zou logischerwijs inhouden dat deze domeinnamen niet meer beschikbaar gesteld zouden kunnen worden tijdens de sunrise periode voor numerieke domeinnamen. Om deze mogelijkheid wel te bieden, zijn persoonsdomeinnamen in 2008 verleden zijn. Vanaf 2006 worden dan ook geen persoonsdomeinnamen meer uitgegeven.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën