Over Optimization Penalty (Zoekmachine optimalisatie)

Wanneer een website in ranking zakken door overoptimalisatie, wordt er gesproken van een Over Optimization Penalty (OOP). Resultaten kunnen dan ineens verdwijnen in de SERP's van een zoekmachine.

Mogelijke oorzaken van een Over Optimization Penalty

Er kunnen meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan een OOP. In de meeste gevallen zal het een gevolg zijn van subtiele keyword spamming. Dit kan in bijvoorbeeld de title tag, header tags, de link tekst, de url, de domeinnaam of attributen zoals alt of title.

Op deze manier kan bijvoorbeeld een link naar de homepage overgeoptimaliseerd worden door als link tekst "keyword keyword home" in plaats van "home" te gebruiken. Hierdoor kan een algoritme concluderen dat er vals wordt gespeeld, waarna de Over Optimization Penalty uitgedeeld kan worden. Er wordt gedacht dat niet enkel de webpagina waar dit op voorkomt, een penalty krijgt, maar dat de gehele website en dus domeinnaam een penalty krijgt.

OOP versus zoekmachine spam

Alhoewel beide er voor kan zorgen dat een website uit de zoekresultaten verdwijnt, is een Over Optimization Penalty als gevolg van overoptimalisatie niet hetzelfde als zoekmachine spam.
Bij het overoptimaliseren kun je tot een bepaalde grens gaan waardoor het niet onder spam valt. Bij spammen worden teksten vol gepropt met trefwoorden, met als mogelijk gevolg dat er foutieve zinsconstructies voorkomen in een tekst.

Uiteindelijk kan spammen ervoor zorgen dat een website verbannen wordt uit de resultaten, terwijl er bij de Over Optimization Penalty sprake is van verlies van ranking.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën