Ontgooglen (Google)

Ontgooglen is het pogen om niet meer vindbaar te zijn in Google. In de praktijk is dit zeer moeilijk en soms zelfs onmogelijk.

Tips:

Voorkomen is beter dan genezen!

1. Zorg dat je op het internet aliassen en schuilnamen gebruikt in plaats van je eigen volledige naam. Ook kun je bijvoorbeeld alleen je voornaam gebruiken.

2. Vraag je familie om geen foto's van je op het internet te plaatsen. Zo kom je ook niet ongewild op sites als Hyves terecht.


Verwijderen informatie:

3. Vraag de eigenaar van een site om de informatie te verwijderen.

4. Dwing via een gerechtelijke uitspraak de eigenaar van een site om de informatie te verwijderen.

5. Vraag Google op basis van een juridische procedure om de site/pagina met de gewraakte informatie uit de index te verwijderen. Dit is echt een laatste redmiddel en zeker niet een gewenste zet. Onderaan de resultaten komt dan een tekst te staan met "Als reactie op een juridisch verzoek dat Google heeft ontvangen zijn 1 resultaten van deze pagina verwijderd. Indien gewenst kunt u meer over het verzoek lezen op ChillingEffects.org.". Dat wil je ook niet.


Schade beperken:

Zorg dat je zo veel als mogelijk posities op de eerste pagina zelf inneemt. Hier zitten een paar ethische dilemma's in. In principe is het ethisch gezien niet helemaal correct wanneer je zelf de resultaten van Google gaat manipuleren. Doe dit dus in ieder geval op een discrete en objectieve manier.

6. Maak een eigen site met als domeinnaam je eigen persoonsnaam. Bijvoorbeeld www.jeroenvandewiel.nl. Zorg ook dat er minstens 10 links naar deze site geplaatst worden.

7. Maak een eigen weblog op een ander domein met als adres je eigen persoonsnaam. Bijvoorbeeld jeroenvandewiel.weblog.nl of jeroenvandewiel.blogspot.com.

8. Plaats je CV online op publieke CV sites.

9. En last but not least: Voorkom dat het nog een keer gebeurt.


Er zijn nog vele andere mogelijkheden, maar het bovenstaande kan de pijn en de schade alvast verlichten.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën