On-site optimalisatie (Zoekmachine optimalisatie)

Definitie on-site optimalisatie


On-site optimalisatie is een vorm van zoekmachine optimalisatie waarbij er aandacht wordt geschonken aan de inhoud en techniek van een website. Behalve bepaalde trefwoorden die terug dienen te komen, kan er gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld header tags. Hierbij wordt er dus gewerkt vanuit de te optimaliseren website zelf.


Het doel van on-site optimalisatie


Net als voor off-site optimalisatie, geldt dat er gewerkt wordt aan de ranking in zoekmachines. Indien je on-site optimalisatie goed en correct aanpakt, vang je twee vliegen in een klap doordat er ook direct gewerkt wordt aan de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van een website.


Voorbeelden van on-site optimalisatie


On-site optimalisatie kan naast off-site optimalisatie worden uitgevoerd. On-site optimalisatie zal vaak bestaan uit meerdere stappen. Een van de eerste stappen zal vaak een trefwoorden analyse zijn.
Wanneer de belangrijkste en meest relevante trefwoorden verkregen zijn middels een analyse en terugkoppeling met een klant of webmaster, zal een volgende stap in gang worden gezet. Hierbij wordt er nauwkeurig gekeken naar de inhoud van een website: zijn er voldoende pagina's en hoe kunnen er meerdere relevante pagina's toegevoegd worden, worden bezoekers maar ook spiders goed door de website begeleid, zit de landingspagina goed in elkaar, is er sprake van duplicate content.

Het kiezen van juiste title tag en een juiste beschrijving voor de meta-description tag is ook erg van belang. De description van de metatag wordt voornamelijk nog gebruikt in de zoekresultaten zelf, Google gebruikt de meta-description & keyword tag niet meer om op te indexeren. Het op de juiste manier invullen van de header-tags kan ook bevorderlijk zijn.

Er kan naast deze zaken ook gekozen worden voor een AdWords-campagne.


On-site optimalisatie, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid


Naast bovenstaande methoden kan er nog gewerkt worden aan bijvoorbeeld de linkstructuur binnen de website. Hierbij zorg je er ook voor dat bezoekers beter door de website kunnen navigeren, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt. Hetzelfde geldt voor het toepassen van een sitemap.

Door je aan de W3C richtlijnen te houden, kom je niet alleen je bezoekers tegemoet die bijvoorbeeld screenreaders of andere alternatieve software gebruiken om te surfen, je hebt hierdoor ook zekerheid dat spiders je website beter doorlopen en dat bijvoorbeeld header tags en sitemaps juist zijn opgezet.

Alhoewel zoekmachines steeds slimmer worden en ze urls met strings steeds beter kunnen lezen, worden er nog altijd zoekmachine vriendelijke url's toegepast op websites. Deze urls zijn uiteraard ook leesbaarder en lijken aantrekkelijker voor de gewone bezoeker, wat, naast de vindbaarheid, een motivatie is om ze toe te passen.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën