Noodp Metatag (Zoekmachine optimalisatie)

NoODP (No ODP) is een speciale metatag waarmee je aangeeft dat je niet de omschrijving van ODP (Open Directory Project) in de zoekresultaten wilt hebben. De Noodp Metatag is in 2006 ingevoerd en werd snel door een groot aantal zoekmachines overgenomen.

De metatag ziet er als volgt uit:

<meta name=robots content=noodp>


De metatag speciaal gericht op Google ziet er als volgt uit:

<meta name=googlebot content=noodp>


De metatag speciaal gericht op Yahoo! ziet er als volgt uit:

<meta name=slurp content=noodp>


Voorbeelden met Google


Google kan op veel verschillende manieren de omschrijving bij de zoekresultaten bepalen. Hieronder zien we bijvoorbeeld dat de omschrijving van Startpagina in ODP wel wat te wensen overlaat:


Startpagina.nl - alles op een rijtje!
Categorie: Computers > Internet > Zoeken > Indexen > Linkpagina's
Veel dochterpagina's.
www.startpagina.nl/


De tekst "Veel dochterpagina's" is afkomstig uit ODP. Door deze niet meer te gebruiken komt er een veel betere omschrijving naar boven:


Startpagina.nl - alles op een rijtje!
Biedt een overzicht van de meest gebruikte websites van Nederland. Meer dan 1.000.000 links verzameld. Startpagina: Alles op een rijtje!
www.startpagina.nl/ - 141k - In cache - Gelijkwaardige pagina's


Hier boven is een voorbeeld van een description metatag die van de homepage van Startpagina gehaald wordt. de tekst "Biedt een overzicht van de meest..." zal nergens op de homepage van Startpagina te vinden zijn. Dit is een mooi voorbeel hoe men op een nette manier met zoekmachine optimalisatie om kan gaan.


Waar haalt Google de omschrijving in de zoektresultaten vandaan?


Google heeft drie mogelijkheden om een tekst (Snippet) te tonen in de zoekresultaten:

1. Description metatag
2. De content van een pagina
3. De omschrijving uit ODP

Google zal in deze volgorde proberen een omschrijving te plaatsen bij een site. Wanneer er geen goede Description metatag wordt aangetroffen zal de zoekmachine proberen een snippet uit de teksten op de pagina zelf te halen. Wanneer deze niet wordt aangetroffen wordt de ODP omschrijving gebruikt en wanneer deze niet wordt aangetroffen zal de zoekmachine helemaal geen omschrijving bij de zoekresultaten plaatsen.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën