NL-menu (Zoekmachine)

NL-menu is een van de oudste link directories van Nederland en werd opgezet door Lammert Zwaagstra. NL-menu kwam in 1992 als gopher dienst voort uit een initiatief van medewerkers van het rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen onder de naam 'Informatiediensten in Nederland'. Dit gebeurde onder verantwoordelijkheid van CWIS-NL, destijds het operationele overleg op het gebied van online informatiediensten binnen Nederland.

Hoewel NL-menu zich op iedereen richtte was de inhoud vooral gericht op de gebruikers van SURFnet. Dat betekent dus dat de inhoud vooral gericht was op het onderwijs en de wetenschappen.

Vanaf november 1994 kwam het NL-menu als WWW-dienst beschikbaar. In juni 1997 werd het NL-menu via gopher beëindigd, en kreeg NL-menu zijn eigen domein. (www.nl-menu.nl)

Per 1 april 2004 is de Koninklijke Bibliotheek gestopt met het onderhouden van NL-menu. De nieuwe eigenaar van NL-menu is de Vereniging van Openbare Bibliotheken, die de inhoud van NL-menu zal integreren in de portal bibliotheek.nl. De index bevat daan ongeveer 35.000 vermeldingen en beschrijvingen van Nederlandse websites.

Lammert Zwaagstra over de overdracht:

"Ik was er vanaf 1993 bij betrokken namens de Koninklijke Bibliotheek. Destijds waren we de eerste Nederlandse bibliotheek die op internet actief was in een omgeving die bepaald werd door SURFnet, de rekencentra en universitaire instituten. Momenteel werken 2 mensen parttime en op een laag pitje aan NL-menu, in afwachting van de eventuele overgang naar bibliotheek.nl. De KB verricht de wekelijkse linkcheck, de helpdesk, toevoegen en wijzigen van sites, het actief zoeken naar ontbrekende relevante sites alsmede het aanmaken van nieuwe rubrieken. SURFnet verzorgt uitsluitend de web- en listservhosting".


(Bron: Koninklijke Bibliotheek)

In 2006 neemt vinden.nl NL-menu over van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Het domein van NL-menu is op dat moment uit de lucht en de directory is twee jaar lang niet onderhouden. NL-menu wordt voorzien van een nieuwe vormgeving en de inhoud wordt voortaan overgenomen uit Dmoz. Daarmee is in feite de oorspronkelijke index van NL-menu verloren gegaan.

Gerelateerde woorden

Meer over NL-menu (externe links)

Thema & categorieën