Netscape (Internet Algemeen)

Netscape, ook wel Netscape Navigator genoemd, is een webbrowser ontwikkeld door Netscape Communications Corporation. Netscape Navigator was ooit het paradepaartje van Netscape Communications Corp., maar sinds februari 2008 is de ontwikkeling en ondersteuning van Netscape Navigator definitief gestopt vanwege een steeds verder teruglopende populariteit.

Geschiedenis


De eerste versie, v1.0, van Netscape Navigator verscheen in 1994. De populariteit van Netscape Navigator was te danken aan de opkomende populariteit van het Internet, de gebruiksvriendelijke user interface en het feit dat de software gratis was voor niet-commerciele doeleinden. Al snel werden veel nieuwe innovaties verwerkt in de webbrowser zoals }cookies} (v1.0), ondersteuning voor frames (v2.0) en javascript (v3.0). Ook volgde ondersteuning voor Lunix en Unix naast Microsoft Windows.

''Oorlog'' met Microsoft


Microsoft zag al snel een bedreiging in Netscape Navigator op basis van haar sterke positie met het besturingsysteem Windows. Hierdoor begon Microsoft al snel een ware browser-oorlog. Microsoft kwam namelijk met de webbrowser Internet Explorer wat later is uitgegroeid tot een groot succes. Dit succes vloeide natuurlijk voort uit de populariteit van Microsoft Windows waar Internet Explorer aan gekoppeld was. Netscape Navigator had in eerste instantie nog weinig te duchten van Internet Explorer, maar hier kwam na versie 4.0 verandering in en na versie 5.0 was Internet Explorer marktleider op het gebied van webbrowsers.

Netscape Navigator gaat open-source met Mozilla Firefox


Na het verliezen van de browser-oorlog heeft Netscape Navigator in [1998} de broncode van haar webbrowser vrij te geven en open-source te worden. De naam die dit project meekreeg was Mozilla wat later is verandert in Mozilla Firefox.


Gerelateerde woorden

Thema & categorieën