Less is More (Webdevelopment)

De uitdrukking "Less is More" komt op hetzelfde naar als het KISS-principe en kill your darlings, namelijk dat eenvoud soms beter is dan complexere uitwerkingen van bijvoorbeeld een tekst of ontwerp: simpliciteit. Door zo een ontwerp, bijvoorbeeld voor een website, simpel te houden, kun je de focus op de kern leggen wat tot een beter resultaat leidt dan wanneer zo een ontwerp overladen wordt met elementen die geen toegevoegde waarde hebben.

Simpliciteit kan in deze context omschreven worden als "de afwezigheid van onnodige elementen" of zelfs korter "de essentie". Vooral bij het ontwerpen van informatiesystemen waar gebruikers mee moeten werke, is simpliciteit van belang. Men dient hier namelijk eenvoudig mee om te kunnen gaan.

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat simpliciteit gelijk is aan saai of oppervlakkig. Ook wordt gedacht dat simpliciteit een kwestie is van reduceren van iets dat meer compleet is dan het simpele eindresultaat. Beide zijn echter onwaar. Simpliciteit vergt zelfs een andere denkwijze en serieuse inspanning.

Zie ook KISS.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën