KISS (Webdevelopment)

KISS staat voor Keep It Simple, Stupid, waarmee bedoeld wordt een concept of uitwerking simpel te houden.

Programma's maar ook ontwerpen van bijvoorbeeld websites zouden geen overbodige complexiteit moeten bevatten. Gebruikers willen en verwachten over het algemeen programma's waar ze eenvoudig mee uit de voeten kunnen. Voor websites geldt bijvoorbeeld dat je bezoekers vast kan houden op een website wanneer je de KISS-principe toepast.

Het KISS-principe en webdevelopment


Bewezen is dat een goed opgezette pagina, zoals een homepagina of landingspagina, de conversie ratio verhoogt. Met een goed opgezette pagina wordt in deze context een pagina bedoeld die volgens het KISS-principe is opgezet. Door te veel informatie of elementen op een pagina te plaatsen die tot verschillende acties kunnen leiden, wordt de bezoeker of gebruiker als het ware overspoeld met informatie met als gevolg dat hij of zij niet overgaat tot actie.

In deze situatie zou je de focus moeten richten op een enkele doel en dus actie. Door de verschillende elementen op je pagina naar dat doel te laten verwezen en andere overbodige elementen te elimineren, wordt de pagina simpel geheden met als gevolg dat een bezoeker eerder geneigd is over te gaan op actie.

Andere betekenissen van KISS


Andere bekende betekenissen van KISS zijn onder anderen:

Keep It Short and Simple
Keep It Small and Simple
Keep It Sweet and Simple
Keep It Strictly Simple
Keep It Simple, Sweetie
Keep It Simple and Smart
Keep It Simple and Straightforward
Keep It Silly and Stupid


Gerelateerde woorden

Thema & categorieën