Keyword density (Zoekmachine optimalisatie)

Keyword density staat vrij vertaald voor trefwoorden dichtheid, waarbij er aan een woord of combinatie van woorden een (procentueel) getal gehangen kan worden om aan te geven hoe relevant het woord of combinatie van woorden kan zijn. Deze keyword density betreft een webpagina en dus niet een hele website. Een hoge keyword density kan uiteindelijk weer invloed hebben op de ranking van een webpagina in de zoekresultaten.
De dichtheid wordt bepaald door een algoritme van een zoekmachine. Hiertoe worden woorden in onder anderen de domeinnaam en url, enkele metatags, title tag, en alternate text tag voor afbeeldingen en links gerekend. Header tags (met name <h1> en <h2>) en vetgedrukte teksten met behulp van een strong- of b-elementen zullen hierbij relatief zwaarder mee wegen dan andere tekstdelen.
De keyword density van een webpagina kan op de volgende manier ruwweg berekend worden: Indien er 100 woorden aanwezig zijn en een bepaald woord 5 keer voor komt, heeft deze ruw genomen een keyword density van 5%.

Keyword density filter

Algoritmes van zoekmachines trekken de conclusie dat wanneer er een relatief hoge keyword density aanwezig is op een pagina, die pagina relevant zal zijn waardoor het hoger in de search engine result pages terecht komt. Echter, op deze manier wordt het voor spammers erg eenvoudig om hoger in de resultaten te komen door een webpagina vol te stoppen met eenzelfde woord of combinatie van woorden. Om deze reden zijn er keyword density filters, waarbij gecontroleerd wordt of een woord op een natuurlijke wijze terug komt op een pagina.

Keyword density en zoekmachine ranking

Een juiste keyword density is 2 tot 8%. Indien de dichtheid van een woord hoger is, kan dit, afhankelijk van de gebruikte zoekmachine, juist een negatief effect hebben op de ranking van een pagina op het betreffende woord. Vanzelfsprekend is een te lage keyword density ook niet bevorderlijk.
In eerste instantie zouden teksten niet voor zoekmachines geschreven moeten worden. Het risico hiervan zou zijn dat het niet lekker te lezen is voor bezoekers met als gevolg dat mensen even snel weg gaan als dat ze zijn gekomen. Wanneer teksten voor bezoekers geschreven worden, kan er eventueel daarna nog aandacht worden besteed aan de keyword density voor bepaalde woorden. In elk geval zijn trefwoorden waar je op wilt optimaliseren op dat moment al op een natuurlijke wijze in de tekst verwerkt.

Het belang op Search Engine Optimization gebied

Het voor laten komen van te optimaliseren trefwoorden in een tekst is zeker van belang, hierin moet echter niet overdreven worden. Uiteraard zijn er ook andere methoden die overwogen kunnen worden en die minstens even zwaar of misschien zelfs zwaarder wegen. Denk aan een trefwoorden analyse om af te wisselen in termen (bijvoorbeeld door synoniemen te gebruiken), aangezien men met behulp van verschillende woorden zoeken. Een goede domeinnaam is ook van belang wijzen verschillende onderzoeken en testen uit, inclusief zoekmachine vriendelijke url's. Zo zijn er meerdere punten waaraan aandacht besteed kan worden, waar ook backlinks en link baiting bij horen.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën