Keyword cannibalization (Spam, zoekmachinespam)

Wanneer verschillende pagina's (pagina's die verschillende onderwerpen behandelen, zoals bijvoorbeeld een nieuwssite met subonderwerpen of rubrieken ) binnen een website dezelfde titelnaam hebben of met behulp van dezelfde link teksten backlinks hebben, heeft dit juist een negatieve invloed op de ranking in de zoekresultaten. Dit fenomeen heet keyword cannibalization.

Doordat deze pagina's andere onderwerpen heeft maar op eenzelfde manier benoemd zijn, weten zoekmachines niet welke pagina het meest relevant is voor de trefwoorden die gebruikt zijn voor het benoemen van de pagina. Als het ware concurreren de pagina's met elkaar voor een bepaald trefwoord of combinatie van trefwoorden.

Een voorbeeld van keyword cannibalization

Keyword cannibalization kan als volgt worden geillustreerd: Stel je een website voor die over auto's gaat. Zo een website bevat een indexpagina (homepagina) en twee interne pagina's die over een onderdeel van een auto gaat, zoals een pagina over banden en een pagina over bumpers. Uiteraard dient het woord Auto terug te komen in de title tag, metatags en eventueel in een header tag. Omdat je zo goed mogelijk wilt scoren op Auto banden en bumpers, zou je dit op alle pagina's in de betreffende tags terug kunnen laten komen. Op dit moment is er sprake van keyword cannibalization.
Een zoekmachine spider ziet drie verschillende pagina's, welke blijkbaar allen even relevant zijn voor de betreffende woordencombinatie. Vaak wordt gedacht dat juist hierdoor hoger gescoord kan worden op een trefwoord/woordencombinatie, het tegendeel is echter waar. Er wordt naar het algoritme een enkele pagina gebruikt, de andere pagina's belanden hoogstwaarschijnlijk in de supplemental index.

De ideale situatie

De indexpagina kan Auto onderdelen genoemd worden. Voor de subpagina's geldt dat het onderwerp in de titel terug dient te komen, bijvoorbeeld Banden - Auto onderdelen en Bumpers - Auto onderdelen.
Elke pagina dient dus een unieke naam (titel en omschrijving te krijgen. Op deze manier weten niet alleen spiders waar een pagina over gaat, maar is het ook voor gebruikers duidelijker wat voor pagina ze bezoeken.
Bevordelijk voor de ranking is om de algemene titel (in dit voorbeeld Auto onderdelen) op subpagina's achteraan te plaatsen en dus het onderwerp zelf vooraan.
Door daarnaast aandacht te besteden aan een juiste keyword density, kan er meer relevantie gegeven worden aan de pagina waardoor keyword cannibalization voorkomen kan worden.

Oplossen van keyword cannibalization

Mocht er reeds een website zijn ontwikkeld waar er sprake is van keyword cannibalization, dan kan dit opgelost worden door de genoemde tags (title, meta en header tags) te herzien.
Een ander veel toegepaste methode is om nieuwe pagina's aan te maken die over een specifiek onderwerp gaat, waarbij het onderwerp terug is te vinden in de verschillende tags. Vervolgens laat je de oude pagina's, waar sprake is van keyword cannibalization, redirecten naar de nieuwe pagina's door middel van een permanente redirect (301).

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën