IP cloaking (Spam, zoekmachinespam)

IP cloaking is een vorm van cloaking waarbij men de server zodanig instelt dat wanneer een bepaalde gebruiker (in dit geval de zoekmachine) langskomt (te zien aan het IP adres van de zoekmachine) er een andere pagina wordt getoond dan wanneer een gewone bezoeker langskomt.


IP Cloaking, geen spam?


In principe is IP cloaking een beheerderstool waarmee men bepaalde groepen gebruikers andere pagina's toont dan andere gebruikers. Doel is normaal gesproken het efficienter gebruik van het netwerk doordat men niet alles aan iedereen toont. In dit geval is het een volledig ethische techniek die ten doel heeft een netwerk beter te beheren.


IP Cloaking, als zoekmachine spam?


Van de zoekmachines is exact bekend welke ip adressen ze gebruiken. Zo is er een lijstje met alle Ip adressen van Google. Op basis van deze adressen kan men dus herkennen als een zoekmachine langs komt en deze pagina X tonen. Wanneer er dan een gewone gebruiker langs komt toont men pagina Y.

Wanneer men de zoekmachines als een groep gebruikers gaat zien en zwaar geoptimaliseerde pagina's toont aan de zoekmachines en niet geoptimaliseerde pagina's aan de overige gebruikers dan spreekt men van een zware vorm van zoekmachine spam.

IP Cloaking als zoekmachine spamtechniek kwam omstreeks 1999 in zwang. Hoogtij was er in de periode 2000 tot 2004 waarin ip cloaking nauwelijks werd afgestraft.

De eerste grote Google Penalty die in Nederland werd uitgedeeld was in december 2003 aan Dokter Start en alle pagina's die op de ip adressen van het zoekmachine optimalisatie bureau die eigenaar was van DrStart. DrStart bestond uit +/- 40.000 zeer zwaar geoptimaliseerde pagina's die top 3 posities haalden op trefwoorden als "hypotheek", "vakantie" en zelfs "overheid". Op de pagina's die aan de gebruikers getoond werden stonden pagina's met enkele tientalle advertenties.

Het optimalisatie bureau heeft uiteindelijk bijna drie jaar lang een pagerank 0 penalty gehad en is uiteindelijk pas na zeer zwaar aandringen gerehabiliteerd.

De aanleiding voor de penalty was de steeds grotere schaal waarop er in Google gespamd werd. In oktber 2003 gaan Sergey Brin, Larry Page en andere kopstukken van Google een weekend "op de hei" zitten en verklaren ze de oorlog aan de spam. In de opvolgende twee jaren wordt er een zero tollerance beleid gevoerd voor ip-cloaking waarbij het probleem grotendeels opgelost wordt. Zo wordt ip-cloaking als spamtechniek in Nederland inmiddels vrijwel niet meer gebruikt.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën