Internet Archeologie (Geschiedenis)

Internet Archeologie is het doen van "opgravingen" van oude sites. Dit kan enerzijds via archief sites die kopieen bewaren van pagina's op het internet (zoals Archive.org) en anderzijds door het sporen naar Cache bestanden van websites op oude harde schrijven.

De derde methode van Internet Archeologie is door het raadplegen van oude archieven van online media. Steeds meer oude archieven worden opengegooid en bereikbaar gemaakt voor gebruikers en de zoekmachines.

De term "Internet Archeologie" komt in Nederland voor het eerst voor in een artikel van de DAILY PLANET in 1996. Met de toename van de populariteit van sites als Wikipedia wordt internet archeologie echter steeds populairder.

4. Data-opgravingen op het net

Rick Adams bedrijft een soort Internet-archeologie. Hij heeft postings van tien jaar geleden opgedoken en op het web gezet, zo wordt gemeld in alt.folklore.computers. Het betreft zogeheten `computer war stories`, oftewel verhalen over de strijd om systemen aan de praat te krijgen en te houden. Zo verhaalde Scott McGregor in september 1986 over de problemen bij zijn bedrijf tien jaar daarvoor: `lots of soft disk errors`. Na heel veel gezoek en gerepareer bleken de fouten veroorzaakt te worden door de storing van antennes op het dak.

http://www.winternet.com/~radams/warstories/

Bron: DAILY PLANET Vrijdag 1 maart 1996 editie: 2.77


Overname Usenet archieven door Google


In het jaar 2001 doet Google de allereerste overname in haar geschiedenis en het is meteen ook de belangrijkste overname voor "internet archeologen". Google neemt de Usenet archieven over van DejaNews en zal de archieven de jaren daarna verder uitbreiden met informatie uit vele bronnen. Zo worden de archieven weer vrijwel compleet gemaakt en doorzoekbaar tot 1980.

Tips voor Internet Archeologie


Tijdens het opzetten van het woordenboek hebben we ook veelvuldig aan Internet Archeologie moeten doen om de juiste data boven water te krijgen. Veel bronnen blijken foutieve informatie te bevatten en veel jaartallen moesten na uitgebreid zoeken worden bijgesteld.

De meest betrouwbare bronnen bleken toch oude persberichten te zijn. Deze waren vaak goed te achterhalen door te zoeken op "bedrijfsnaam" + "productnaam" + Press. Zo konden we met name jaartallen en data betrouwbaar vastleggen.

Verder konden we veel uit de oude usenet nieuwsgroepen halen door te zoeken op datum. Men kan zo ook zoeken naar de oudste berichten die een bepaalde zoekterm bevatten. Met name het zoeken met "quotes" (zoeken naar exacte combinaties) is daarbij essentieeel.

Tot slot raden we aan niet enkel een zoekmachine te gebruiken maar met verschillende zoekmachines te zoeken. Vergeet ook niet de specialistische zoekmachines die zich richten op een bepaald onderwerp. Dit helpt enorm om doeltreffend informatie binnen te halen.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën