Image Search Optimization (Zoekmachine optimalisatie)

Image Search Optimization is het optimaliseren van afbeeldingen zodat deze gevonden zullen worden bij afbeelding-gerelateerde zoekopdrachten.

Tegenwoordig wordt er steeds vaker naar afbeeldingen gezocht. Daarnaast valt er onder anderen bij Google afbeeldingen terug te vinden bij bepaalde organische zoekresultaten (Universal search). De afbeelding die naast een resultaat getoond wordt, zal niet altijd van dezelfde website zijn als het resultaat zelf. Op deze manier kan dus meer bezoekers binnen worden gehaald wanneer het artikel dat bij de afbeelding hoort, niet terug is te vinden in de zoekresultaten.

Er zijn verschillende methoden om image search optimization na te streven. Alhoewel het van belang is dat de alt-attribuut van een afbeelding altijd wordt ingevuld, is ondervonden dat dit niet het grootste invloed zal hebben op de ranking van een afbeelding op bepaalde zoekopdrachten. Belangrijker zijn de woorden die om de afbeelding staat, waarbij het om ongeveer 10 woorden voor en na de afbeelding gaat. Ook de bestandsnaam van de afbeelding is van belang. Daarnaast zal getracht moeten worden het aantal afbeeldingen op een pagina binnen de perken te houden zodat er meer relevantie aan die ene afbeelding gegeven kan worden.

Een ander factor is de leeftijd van de afbeelding, gezegd wordt dat des te langer de afbeelding geindexeerd is, des te betere kans er is dat de afbeelding gevonden zal worden. Uit eigen resultaten hebben we echter ondervonden dat de relevantie van de website waar de afbeelding op staat, veel zwaarder weegt. Zo kan een afbeelding al binnen enkele uren opgenomen worden in bijvoorbeeld organische zoekresultaten, afhankelijk van de relevantie van de website.

Hieronder nogmaals de factoren die invloed hebben op image search optimization, opgesomd:
  • woorden voor en na de afbeelding
  • bestandsnaam van de afbeelding
  • relevantie van de website waar de afbeelding op staat
  • leeftijd van de afbeelding
  • inhoud van de alt- en title-attribuut
  • paginanaam van de afbeelding (url)

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën