Ilse (Zoekmachine)

Ilse is de grootste zoekmachine van Nederlandse bodem. Van 1996 tot en met 2002 was ilse de meest gebruikte zoekmachine in Nederland, totdat Google dit in snel tempo overnam.

Oprichters ilse


Oorspronkelijk is ilse voortgekomen uit de Eindhovense studievereniging Interlink. Daar komt ook de naam vandaan: Inter Link Search Engine. Drie studenten genaamd
Merien ten Houten, Wiebe Weikamp en Robert Klep waren het brein achter de eerste versie.

Eerste teken van ilse


Het allereerste teken van leven was een nieuwsgroep post van Merien ten Houten op 16 februari 1996.

Hello,

We have developped the ILSE search engine. This engine can be found at
http://www.il.ft.hse.nl/ilse

With our current provider we are to restricted in use of bandwidth and
possibilities to exploit the search engine commercially.

We want to hire a server with fast internet connection to run the search
engine. We need at least 100 Mb to store the engine. We prefere a FreeBSD
server. We also want our own domain name (ic www.protex.com or
www.protex.nl )

Any good offers can be mailed to pro...@il.ft.hse.nl

--

- Merien ten Houten"InterLink Search Engine" en "Interactive Lowlands Search Engine"


De naam van ilse is oorspronkelijk afkomstig van de Eindhovense informatica studievereniging Interlink. Ilse was oorspronkelijk de afkorting van InterLink Search Engine. Toen ilse een zelfstandige zoekmachine werd (los van Interlink) paste men de naam aan in Interactive Lowlands Search Engine Deze naam is van 1996 tot 1998 de volledige naam geweest van de zoekmachine ilse. Daarna zou de zoekmachine alleen nog maar ilse heten. In 2000 werd het moederbedrijf ilse media opgericht waar de diverse andere online publicaties onder kwamen te hangen.


Kantoren van ilse


ilse heeft in haar bestaan sinds 1996 in diverse kantoren gezeten. Zo hadden ze in het allereerste begin een klein hokje op het Rachelsmolen complex van de Hogeschool Eindhoven, een klein kantoor in het WTC Eindhoven toen ilse uit een man of zes bestond, een halve verdieping van de Groene toren in Eindhoven toen ilse uit 40 man bestond en een volledige verdieping toen ilse naar Amsterdam verhuisde en uit ruim 120 man bestond.

Huidige directeur Paul Molenaar


Ilse wordt sinds juli 2001 geleid door Paul Molenaar op. Hij nam het vaandel over van Robert Ranzijn die ilse kort had geleid. Merien ten Houten was toen al teruggetreden en had een commissaris achtige functie gekregen.

ilse en Startpagina


Na de overname door VNU werkt ilse nauw samen met de andere voormalige VNU dochter Startpagina en de nieuwsdienst Nu.nl. In 2003 werd de versie 3.0 gentroduceerd die objectievere resultaten weer moest geven. Ilse was een van de laatste populaire zoekmachines die nog gebruik maakt van de keyword metatag van sites, naast link populariteit. De Linkpopulariteit van getoonde sites in de resultaten werd onder andere bepaald op basis van aanwezigheid op de Startpagina dochters.

Domain Registry ilse.nl


Het domein is op 25 oktober 1996 geregistreerd en staat op naam van Ilse Media B.V. Tot die tijd werd er gebruik gemaakt van het adres http://www.il.ft.hse.nl/ilse.

Adres ilse


Wanneer je ilse wilt bezoeken dan kun je ze vinden op het volgende adres:

ilse media groep B.V.
Maassluisstraat 2
1062 GD Amsterdam
Telefoon +31 (0) 20 840 45 00
Fax +31 (0) 20 840 45 99

Gerelateerde woorden

Meer over Ilse (externe links)

Thema & categorieën

Meer tips