Ik doe een gok (Google)

"Ik doe een gok" is een van de twee knoppen die op de Homepage van Google staan. Wanneer je in Google een zoekwoord invult kun je kiezen uit "Google zoeken" en "Ik doe een gok". Met "Google Zoeken" krijg je een normale resultaten pagina en met "Ik doe een gok" word je automatisch naar de site gebracht die op nummer een in de resultaten pagina staat. Je slaat zo dus een stap over.

Google uitleg


Google geeft zelf de volgende uitleg:

De knop "Ik doe een gok" op de zoekpagina van Google leidt u automatisch naar de eerste pagina die Google als zoekresultaat geeft. De andere zoekresultaten ziet u niet. Een zoekopdracht op deze manier betekent dat u minder tijd kwijt bent aan zoeken en meer informatie tot u kunt nemen.


Herkomst "Ik doe een gok" en "I'm feeling lucky"

De "Ik doe een gok" functie stamt uit de allereerste dagen van Google. In die tijd waren de zoekmachines nog niet zo geavanceerd als nu. De resultaten van de zoekmachines die toen groot waren, zoals Altavista en Yahoo! waren over het algemeen maar zeer matig. Google had een volledig nieuw algoritme bedacht, het pagerank algoritme, en vond dat het zo goed was dat vanaf nu je op nummer 1 wel een goede site had. Kortom, iedereen blij.


In het Engels heet deze functie dan ook "I'm feeling lucky".

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën