HyperText Transfer Protocol Secure (Internet Algemeen)

HyperText Transfer Protocol Secure (afgekort tot HTTPS) is, net als Hypertext Transfer Protocol een protocol voor het afhandelen van aanvragen tussen een client, zoals een browser en een webserver. HTTPS is hier echter een uitbreiding op, HTTPS draagt namelijk zorg voor een veilige communicatie tussen de twee partijen.

HTTPS en Secure Sockets Layer (SSL)

Bij HTTPS wordt informatie versleuteld voordat het verstuurd wordt naar de andere partij. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een Secure Sockets Layer certificaat (afgekort tot SSL). De zogenaamde sleutels om de berichten na aankomst te kunnen ontsleutelen, worden meegestuurd bij een aanvraag of request. Deze SSL certificaten zijn niet te kopieeren doordat er per domeinnaam en bijbehorend IP adres een certificaat wordt uitgegeven.

HTTPS in de webbrowser

In de meest bekende en gebruikte browser wordt de adresbalk met een geel achtergrond getoond en begint de URL met https://. Aan de rechterkant wordt er nog een afbeelding/icoon van een hangslotje getoond.

Toepassingen van de secure protocol

Voornamelijk bij het online betalingsverkeer is het van belang dat gegevens niet onderschept kunnen worden door kwaadwillende personen. Uiteindelijk is het op het web minder eenvoudig om een crimineel te achterhalen, een logische stap is dus om vanuit je eigen positie veiligheid te waarborgen. Met behulp van de SSL-certificaat en de HTTPS-protocol zijn browsers en servers in staat informatie dat verstuurd moet worden, eerst te versleutelen en bij aankomst weer te ontsleutelen. Veilig online bankieren of het veilig aankopen doen op webshops wordt hiermee gewaarborgd.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën