HTTP 1.1 404 Not Found (Webdevelopment)

HTTP 1.1 404 Not Found is een server code die doorgeeft dat de opgevraagde pagina niet meer bestaat op de server.

Servers en browsers communiceren door middel van de zogenaamde de HTTP-statuscode ook wel server headers genoemd. Wanneer je een pagina opvraagt geeft de server waar de site op staat een code af met een bepaalde boodschap. Zo kan een pagina "ok" zijn (200 code), verplaatst zijn (301 code), of niet gevonden worden (404 not found code).

Een goede 404 Not Found pagina?


Er bestaan standaard 404.html pagina's maar meestal is het mogelijk om deze pagina handmatig aan te passen. Zodoende kan de eigen look-and-feel gebruikt worden wat ten goede komt van de Usability. Bezoekers hoeven dan ook niet vast te lopen. Wanneer de 404 pagina minimaal een link naar de homepage bevat kan de bezoeker altijd verder navigeren, wat erg belangrijk is. Ook is een verwijzing naar een zoekmachine gebruiksvriendelijk.

404 File Not Found?


"404 File Not Found" was de oude naam voor deze statuscode en is in 2006 aangepast in "Not Found". Dit was omdat het niet alleen om Files hoeft te gaan, maar bijvoorbeeld ook om Directories.

404 Not Found code en Google


In principe zal Google een file die een 404 Not Found servercode afgeeft uit de index verwijderen. Normaal gesproken zal Google een file die 404 afgeeft niet direct verwijderen, maar bijvoorbeeld 24 uur later nog eens komen kijken of de pagina dan nog steeds uit de lucht is. Over het algemeen zal Google een pagina binnen een aantal weken dus uit de index verwijderen. In principe staan er dus geen pagina's in Google die niet bestaan.

Fouten in 404 Not Found codes en Google


Bij veel projecten komen we fouten tegen in de afhandeling van 404's. Zo worden in plaats van "404's" "200 OK" meldingen of "301 Moved Permanently" gebruikt.

Gevolg is dat de zoekmachines niet weten dat een pagina definitief verdwenen is en de pagina dus ook niet uit de index verwijderen. Verder kunnen linkcheckers links niet verwijderen aangezien ze niet kunnen zien dat een pagina niet bestaat.

Parodie op de 404 boodschap: 404 ERROR - Weapons of Mass Destruction Not Found


Kort na de Irak oorlog van 2003 was er een Brit die een parodie op de 404 File not Found pagina maakte. Hij maakte een pagina die sterk leek op de 404 pagina, maar met teksten gerelateerd aan het niet vinden van massa vernietigingswapens. Hiermee spottend reagerend op de regering Bush die er niet in slaagde de wapens te vinden die ze gebruikt hadden als reden om Irak binnen te vallen.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën