Hotbot (Zoekmachine)

Hotbot is een Amerikaanse zoekmachine die in 1996 werd gelanceerd door een samenwerking tussen Inktomi Corporation en HotWired. Hotbot was eigendom van het tijdschrift Wired. De bijnaam van Hotbot was dan ook "The WIRED Search Center". Onderscheidend was dat Hotbot vaker zou updaten dan haar concurrenten. Om dat aan te tonen werden nieuw toegevoegde sites getoond in een overzicht met "new links".

Een ander groot verschil met andere zoekmachines was dat Hotbot geen gebruik meer maakte van een grote "supercomputer", maar gebruik maakte van een groot aantal workstations die parallel aan elkaar waren aangesloten. Dit werd een "Network of Workstations" ("NOW") genoemd. Volgens Hotbot maakte deze strategie het mogelijk om mee te groeien met de exponentiele groei van het Internet.

Later zou Google deze strategie ook toepassen. Een van de eerste versies van Google gebruikte 10.000 computers. Tegenwoordig bestaat een datacenter alleen al uit 100.000 tot 400.000 computers en Google heeft enkele tientallen datacentra.

In eerste instantie zou Hotbot gebruik maken van de zoekresuktaten van Inktomi. Later werd daar de index van Direct Hit en DMOZ aan toegevoegd.

In december 2002 verandert Hotbot haar strategie en toont alleen nog de resultaten van de zoekmachines Inktomi, Fast, Google en Teoma.

Tegenwoordig maakt Hotbot enkel nog gebruik van de zoekmachines van derde partijen. Je kunt zelf kiezen welke zoekmachine je gebruikt. Keuze is er uit Ask, MSN en de visuele zoekmachine LyGo. Een van de opties van Hotbot is dat je de "skin" van de zoekmachine kunt aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een text only look and feel. Andere keuzes zijn de traditionele hotbot lay out of een minimalistische look.

In 1998 neemt Lycos het tijdschrift Wired over voor $83 miljoen. Wired is op dat moment de eigenaar van Hotbot en zo komt Lycos in het bezit van de zoekmachine.

Gerelateerde woorden

Meer over Hotbot (externe links)

Thema & categorieën