Google zoeken (Google)

Zoeken met Google kan iedereen. De meeste mensen zullen waarschijnlijk regelmatig gebruik maken van de zoekmachine Google. Of men nou aan het zoeken is naar informatie in de privesfeer of voor zakelijk gebruik: zoeken via Google is erg eenvoudig. Typ een zoekwoord in dat te maken heeft met datgene waarover je informatie zoekt en druk op enter en voil een heleboel sites die iets met het onderwerp te maken hebben waar je naar zocht. De meeste mensen gebruiken een of twee zoekwoorden. In ieder geval kun je maximaal 32 zoekwoorden tegelijk opgeven in dezelfde zoekopdracht. Door gebruik te maken van specifieke zoekopdrachten is het mogelijk om nog sneller de informatie te vinden die je zoekt. Daarom hier enkele Google zoektips.

Google uitgebreid zoeken


Als je niet precies weet welke zoekopdrachten je moet gebruiken om je zoekopdracht te specificeren, gebruik dan Google uitgebreid zoeken. Hierin kun je aangeven op welk(e) trefwoord(en) je zoekt, in welke taal, wat voor type bestand, of je filters wilt gebruiken bij het zoeken, zoeken in een bepaald domein, zoeken naar pagina's die lijken op een reeds bekende pagina of zoeken naar koppelingen naar een reeds bekende pagina.

Snel uitgebreid zoeken


Veel van deze opties die men kan gebruiken in het Uitgebreid zoeken scherm van Google zijn ook direct opvraagbaar via het zoekvlak. Je dient dan je zoekopdracht aan te passen. Hieronder de meest gebruikte mogelijkheden:
 1. -site:jeroen.com jeroen
  Zoeken naar trefwoord jeroen in alle domeinen behalve in Jeroen.com.
 2. site:jeroen.com
  Alle geindexeerde pagina's bekijken van het domein Jeroen.com.
 3. startpagina site:jeroen.com
  Zoeken naar pagina's binnen het domein Jeroen.com met daarin het trefwoord startpagina.
 4. "zoekmachine marketing"
  Zoeken naar de specifieke trefwoorden combinatie zoekmachine+marketing, volgorde belangrijk.
 5. zoekmachine marketing
  Zoeken naar alle pagina's met de woorden zoekmachine en/of marketing, specifieke combinatie onbelangrijk, je hoeft dus geen "en" of "and" te gebruiken.
 6. zoekmachine OR marketing
  Zoeken naar pagina's die OF het trefwoord zoekmachine OF het trefwoord marketing bevatten maar niet beide.
 7. appelmoes -recepten
  Zoeken naar pagina's die over appelmoes gaan maar die welke niet het trefwoord recepten bevatten.
 8. marketing filetype:pdf
  Zoeken naar PDF bestanden die het trefwoord marketing bevatten, dit kan ook met andere bestandstypes zoals: .ps (Adobe PowerScript), .doc (microsoft word), .xls (microsoft excel), .ppt (microsoft powerpoint) of .rtf (rich text format).
 9. allintitle: zoekmachine
  Zoeken naar pagina's met het trefwoord zoekmachine in de titel van de pagina.
 10. allintext: zoekmachine
  Zoeken naar pagina's die het trefwoord zoekmachine in de body, dus in de content, hebben staan.
 11. allinurl: zoekmachine
  Zoeken naar pagina's welke het trefwoord zoekmachine in de url bevatten.
 12. allinanchor: zoekmachine
  Zoeken naar pagina's welke een link hebben met als Iinktekst zoekmachine, bijvoorbeeld een link "zoekmachine" die verwijst naar google:
 13. related:www.jeroen.com
  Zoeken naar pagina's die lijken op www.jeroen.com.
 14. link:www.jeroen.com
  Zoeken naar pagina's welke een koppeling, dus link, naar www.jeroen.com hebben geplaatst, let op: google laat niet ALLE links zien.
 15. zoekmachine * marketing
  Zoeken naar pagina's die het trefwoord zoekmachine en marketing bevatten maar daartussen nog een trefwoord welke door Google ingevuld wordt. zoekmachine * marketing kan dus resultaten geven met bijv. trefwoord combinaties als "zoekmachine internet marketing" of "zoekmachine optimalisatie marketing" enz. Echter Google maakt geen woorden af. Goog* als zoekterm geeft dus geen google of googler. Als je twijfelt over de juiste spelling of het juiste woord, gebruik dan beide woorden. Bijv. huis en huizen, of accommodatie en accomodatie (een van de meest verkeerd gespelde woorden).


Bovenstaande mogelijkheden zijn ook vaak met elkaar te combineren om nog specifieker te kunnen zoeken, probeer het gewoon eens uit en je zult zien dat het zoeken veel sneller zal gaan.

Anderstalige informatie


Indien je op zoek bent naar informatie in het buitenland dan kun je het beste google.com gebruiken of de zoekmachine die bij het land hoort waarin je wilt zoeken: google.fr, google.de, google.es, google.pt en ga zo maar door. Je kunt dan specifiek zoeken in dat land, zoals je dat ook kunt doen met "pagina's in het nederlands" in Google.

Stopwoorden


Stopwoorden zoals de, het, een, welke, waar etc. worden door Google automatisch uit de zoekopdracht gehaald. Deze hoef je dus niet in te typen. Wil je toch dat Google rekening houdt met de stopwoorden dan dien je voor elk stopwoord een + teken te plaatsen.

Gerelateerde woorden

Meer over Google zoeken (externe links)

Thema & categorieën