Google Pagerank (Google)

Pagerank is een rapportcijfer op de schaal van 0 tot 10 dat Google toekent aan iedere pagina in haar database. Hoe hoger het rapportcijfer van een bepaalde pagina, hoe hoger deze in principe in de resultaten komt. Hoe meer pagina's met een hoge pagerank en weinig links naar je linken, hoe hoger je pagerank wordt waarbij Google ook nog de mogelijkheid heeft om handmatig je waardering omhoog of omlaag te brengen.

Pagerank Formule


Om deze Pagerank te berekenen hanteert Google de volgende ingewikkeld uitziende formule:

PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + ... + PR(Tn)/C(Tn))

Waarmee ze bedoelen:

We nemen aan dat pagina "A" de pagina's "T1" tot en met "Tn" heeft die links hebben geplaatst naar pagina "A". Daarbij is de parameter "d" een "damping factor"(beperkende factor) die door Google kan worden ingesteld tussen de 0 en 1. Normaal gesproken zet Google "d" op de waarde 0.85. Verder is "C(A)" gedefinieerd als het aantal links dat uit pagina "A" gaat.

Bron: The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine


Vrij vertaald:

Hoe meer pagina's met een hoge pagerank en weinig links naar je linken, hoe hoger je pagerank wordt waarbij Google ook nog de mogelijkheid heeft om handmatig je waardering omhoog of omlaag te brengen.

Google Pagerank opzoeken


De PageRank kun je onder andere opzoeken in de webgids van Google. Staat een site niet in deze gids vermeld dan kun je ook de Google Toolbar gebruiken. Een andere mogelijkheid is het opzoeken van de PageRank via site die hiervoor een tooltje hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld via HTML-site.nl. Het nadeel van dit soort websites is dat het resultaat niet waterdicht is. Een voordeel is dat alle pagina's opvraagbaar zijn, ook pagina's in frames waardoor je de pagerank van afzonderlijke pagina's kunt bekijken zonder telkens die van het hoofddomein te zien.

Gerelateerde woorden

Meer over Google Pagerank (externe links)

Thema & categorieën