Google Earth Outreach (Google)

Google Earth Outreach is het goede doelen programma waarmee geselecteerde goede doelen gebruik kunnen maken van Google Earth.

Doel is om via Google Earth allerlei aanvullende informatie te bieden zodat goede doelen kunnen laten zien welke activiteiten ze uitvoeren in een bepaalde regio. Zo creeert Google dus een extra spreekbuis voor de non-profit organisaties.

Voorbeelden van Google Earth Outreach gebruikers


De volgende partijen maken al gebruik van Google Earth Outreach:
  • African Wildlife Foundation
  • South American Trade
  • Public Land 4 Sale
  • PopSci.com's Future of the Environment
  • A Geo-biography of Henri Rousseau
  • World Wildlife Fund
  • Global Giving
En nog vele anderen...

De orkaan Katrina, de eerste aanleiding voor Google Earth Outreach


Nadat er via Google Earth allerlei satelietbeelden beschikbaar kwamen van New Orleans van voor en na de verwoestende orkaan Katrina ontstond er het besef dat men veel meer kon met Google Earth dan alleen maar satelietbeelden te tonen. De satelietbeelden van het verwoeste New Orleans bracht bewustzijn bij de mensen over de ware aard van de vernielingen.

Crisis in Darfur, de voorloper van het Google Earth Outreach programma


Ten tijde van de crisis in Darfur kwamen mensen op het idee om satelietfoto's van verwoeste dorpen zichtbaar te maken in Google Earth.Op de kaarten van Google Earth wordt informatie getoond over de situatie in Darfur.

Een rood-geel vlammetje op de satelietfoto's staat voor een verwoest dorp. Wanneer men op een vlammetje klikt zoomt Google Earth verder in. Er zijn foto's waar je op kunt klikken. Foto's van gewonde kinderen, verwoeste huizen, strijders en verse graven. Tevens zijn er getuigenissen van slachtoffers en verhalen van hulpverleners.

Het Holocaust Museum in Washington was tot het initiatief gekomen om samen met Google aandacht te vragen voor de genocide in Darfur. Onder de afbeeldingen stonden links met de tekst "hoe kan ik helpen". Met Darfur werd duidelijk dat Google Earth ook gebruikt kon worden om bewustzijn te creeren voor de grote problemen in de wereld.

Dr. Jane Goodall (primatologist en bekend van haar strijd voor het behoud van de chimpansees en Gorilla's) over Google Earth Outreach: "Only if we understand can we care. Only if we care will we help. With Google Earth Outreach, more people have the chance to see, to care, and then to act."

Gerelateerde woorden

Meer over Google Earth Outreach (externe links)

Thema & categorieën