Google Android (Google)

Google Android is het mobiele besturingssysteem platform van Google gebaseerd op de Linux en Java technologie. Het op 5 november 2007 getroduceerde Google Android is ontwikkeld door Google in samenwerking met de Open Handset Alliance, De OHA. Met de introductie van Google Android werd ook de OHA aangekondigd.

Wie gebruikt het?


Tot nu toe gebruiken alleen onderstaande merken het Google Android platform:

  • Samsung
  • LG
  • HTC
  • Motorola
  • Dell
  • Nokia
  • Sony-Ericsson

Gphone?


Tot aan de lancering van Google Android was Google Android bekent onder de naam Gphone. Een demonstratie van Google Android is onderaan de pagina terug te vinden bij de externe links.

Ondersteuning TouchFlow-technologie


Evenals de Iphone van Apple en de smartphones van HTC biedt Google Android de ondersteuning voor TouchFlow waardoor het mogelijk wordt om te navigeren met behulp je vingers. Het touchscreen voelt hierbij het verschil tussen enkel aanraken en het maken van een beweging. Zo kan bijvoorbeeld met een beweging van boven naar onder door een scherm gescrolled worden.


Ontwikkeling software voor Google Android


Om het ontwikkelen van software voor het Google Android platform te versnellen had Google een beloning uitgeloofd van 10.000 dollar voor de beste ontwikkelaar.

Open Source


Inmiddels is Google Android volledig open source. Enkele maanden na de introductie heeft Google namelijk de broncode voor haar mobiele besturingssysteem vrijgegeven. Google mikte met het vrijgeven van de broncode op telefoonfabrikanten, die door de extra software die beschikbaar ging komen, Google Android op hun toestellen zouden gaan installeren.

Google Android als besturingssysteem voor een netbook


In juni van 2009 gaf computerfabrikant Acer aan Google Android te gaan gebruiken als besturingssysteem voor haar netbooks. Groot voordeel voor de netbook-gebruikers was dat Google Android open-sourse is en zo dus aangeschaft kan worden zonder licentie, wat de netbooks nog goedkoper maakte.

Google Android 2.0


In oktober van 2009 introduceerde Google een nieuwe versie van het besturingssysteem namelijk 2.0.

Google Android 2.0 beschikt onder andere over de ondersteuning voor meerdere e-maildiensten, waaronder de ondersteuning voor Exchange. Tot de versie 2.0 kon de Exchange functie alleen benaderd worden via een speciaal door HTC ontwikkelde applicatie. Standaard ondersteuning voor Google Gmail lijkt echter nog niet aanwezig op Android 2.0, dit zal vermoedelijk nog via een 'extra' applicatie lopen. Android 2.0 heeft bovendien de beschikking over een nieuwe mobiele webbrowser die ervoor moet zorgen dat websites sneller ingeladen worden en dat er meer detail zichtbaar is. Multitouch-support voor het touchscreen wordt niet ondersteund.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën