Flash (Webdevelopment)

Een rich media bestandstype welke met een gelijknamig programma gemaakt kan worden. Flash is een programma van Adobe (voorheen Macromedia). Door het gebruik van Actionscript kan er veel interactie aan de gemaakte bestanden worden meegegeven.

Met Flash kunnen vaak schitterende animaties gemaakt worden welke qua bestandsgrootte stukken kleiner zijn dan een geavanceerde Animated GIF.

Flash: 99% bad?
In oktober 2000 noemt Usability goeroe Jacob Nielsen Flash 99% bad in een online nieuwsbrief. Zijn belangrijkste kritieken zijn dat Flash de kans op slechte ontwerpen vergroot, dat het breekt met de fundamentele navigatie stijl van het Web en dat het het middelen wegneemt die beter gebruikt zouden kunnen worden voor het vergroten van de kernwaarden van een site.

Meer concreet doelt hij op het niet werken van de Back buttom in de browser, het niet werken van link kleuren (blauw, paars) die aangeven of je een link al bezocht hebt, het niet zien van bestemmingen van links wanneer je met je muis boven een link hangt en de mogelijkheid om je tekst groter en kleiner te kunnen maken. Verder geeft hij aan dat een Splash page in veel gevallen voor de gebruiker alleen maar lastig is en dat het updaten en vernieuwen van site voor de eigenaren vrijwel onmogelijk is.

Hij brengt met zijn kritiek Macromedia ernstig in verlegenheid. Er volgen een aantal gesprekken tussen Jacob Nielsen en Macromedia en Jacob Nielsen nuanceert zijn uitspraken enigszins. Daarnaast gaat hij Macromedia helpen met adviezen om Flash te verbeteren.

Flash en zoekmachine optimalisatie?


Zoekmachine optimalisatie is met Flash beperkt mogelijk, maar zeer moeilijk en zelden effectief. Tot Flash MX was de praktijk dat sites met Flash totaal onvindbaar waren, in sommige gevallen zelfs op de site- en merknaam. Zo deden we in 2005 een project voor een zeer grote autofabrikant die niet vindbaar was op zijn eigen merknaam als gevolg van het gebruik van Flash.

Adobe geeft aan dat door middel van het gebruik van XML er wel tekst in de zoekmachines zullen komen. In de zoekmachines staan is echter nog geen garantie voor een hoge ranking. In realiteit zullen deze pagina's vaak nauwelijks scoren.

Flash kan in combinatie met zoekmachine optimalisatie, maar dan moet de essentiele navigatie buiten de Flash film geplaatst worden. Als Flash dus als een filmpje als onderdeel van de content gebruikt wordt dan is er vaak geen probleem.

Gerelateerde woorden

Meer over Flash (externe links)

Thema & categorieën