Exalead (Zoekmachine)

Exalead is een Franse zoekmachine die in 2000 door François Bourdoncle gelanceerd wordt.

Kenmerk van de zoekmachine is dat de resultaten door middel van thumbnails getoond worden. Exalead biedt naast een Web zoekmachine ook een afbeeldingen zoekmachine en een desktop zoekmachine. Verder kan men met een eigen interface zoeken in de Wikipedia database.

Daarnaast heeft Exalead als toevoeging op keyword search het "search by serendipity". Daarmee wordt bedoeld dat naast de zoekresultaten een uitgebreid overzicht van gerelateerde zoekopdrachten wordt getoond.

Exalead richt zich op dit moment voor een groot gedeelte op zakelijke zoekmachines. Exalead software wordt onder andere gebruikt door banken, financiele instellingen en media. Voorbeelden zijn Air Liquide, BNP Paribas, AOL france en Carlson Wagonlits.

In Nederland maakt ilse gebruik van Exalead voor de zoekresultaten in haar index.

Exalead is deelnemer van het Europese Quaero project dat als doel heeft Europese zoekmachines te stimuleren als tegenwicht aan Google en Yahoo!. Exalead zelf heeft als doel om uiteindelijk in de top 5 van de web zoekmachines terecht te komen. Tussen Google, Yahoo!, Live Search, Time Warner en Ask.

Gerelateerde woorden

Meer over Exalead (externe links)

Thema & categorieën