DMOZ (Zoekmachine)

DMOZ staat voor Directory Mozilla en is een door vrijwilligers opgebouwde linkdirectory. DMOZ is een grote link rubrieken site waarin eind 2007 bijna 5 miljoen links zijn verzameld door meer dan 75.000 vrijwilligers. Iedere vrijwilliger is redacteur van een of meerdere categorie. In zo'n categorie beoordeelt de redacteur of een site het waard is om toe te voegen en plaatst er een korte omschrijving bij.

DMOZ wordt ook wel Open Directory Project ofwel ODP genoemd en is in 1998 gelanceerd door Rich Skrenta, Bob Truel, Bryn Dole, Chris Tolles en Jeremy Wenokur.

Namen voor DMOZ


De naamgeving van DMOZ is in haar geschiedenis werkelijk alle kanten uit gegaan. Zo begon DMOZ in juni 1998 als GnuHoo, een naam die een duidelijke verwijzing bevatte naar Yahoo! en het GNU project. Deze naam leidde echter tot veel kritiek uit de GNU wereld aangezien GnuHoo geen echte GNU was.

In juli 1998 werd de naam NewHoo geintroduceerd, maar ook dit bleek geen groot succes. In december 1998 neemt Netscape Newhoo over en hernoemt het naar Netscape Open Directory. In een persbericht van Netscape van juni 1999 wordt alleen nog gesproken over The Open Directory.

Open Directory, voor iedereen toegankelijk


Een van de belangrijkste verschillen met andere directories is dat de gehele database voor iedereen te gebruiken is onder bepaalde voorwaarden. Dit gebeurt met een zogenaamde "RDF Dump".

De eerste gebruikers dienen zich aan: Altavista


In oktober 1999 intoduceert Altavista haar nieuwe zoekmachine en dan blijkt dat ze de Netscape Open Directory heeft toegevoegd aan haar resultaten. Zelfs concurrenten van Netscape zoals de portals van Lycos en America Online's AOL mogen gebruik gaan maken van de directory.


De eerste gebruikers dienen zich aan: Google


In maart 2000 kondigt Google ook aan gebruik te gaan maken van de Netscape Open Directory. De Google Directory zal te vinden zijn op directory.google.com. Google neemt de inhoud van DMOZ, maar gooit er haar eigen Pagerank algoritme overheen. De Google directory wordt weergegeven op basis van link-populariteit in plaats van op basis van alfabet.

Sergey Brin, oprichter van Google over DMOZ: "The ODP has very useful information, but it's tedious to browse. So we put our technology on top to make it easier to find relevant results without having to scan through often lengthy alphabetized lists of links."

Naast het plaatsen van de Google Directory worden ook de categorieen toegevoegd aan de gewone Google zoekresultaten.

Sites met extreem veel vermeldingen in DMOZ


Er zijn een aantal sites die zeer vaak zijn opgenomen in DMOZ. Volgens de regels mag een site slechts een keer toegevoegd worden, maar wanneer een site bijzonder veel waardevolle content bevat mag men ook zogenaamde deeplinks opnemen.

Voorbeelden uit oktober 2007:

Wikipedia.org: 10.000+
Geocities.com: 10.000+
Yahoo.com: 10.000+
AOL.com: 10.000+
CNN.com: 10.000+
blogspot.com: 8970
BBC.co.uk: 5436
MSN.com: 3373
About.com: 2663
Stanford.edu: 1818
Nasa.gov: 1530
NYTimes.com: 1363
Mit.edu: 1134
Washingtonpost.com: 1010
Harvard.edu: 959
Microsoft.com: 825
Washington.edu: 805
Compuserve.com: 802
Cia.gov: 525
flickr.com: 516
Elsevier.com: 512
Myspace.com: 456
Google.com: 365
Nationalgeographic.com: 328
Excite.com: 309
Live.com: 307
Apple.com: 290Nederlandstalige voorbeelden:

Telenet.be: 1325
xs4all.nl: 1197
Planet.nl: 1077
home.nl: 607
hetnet.nl: 631
omroep.nl: 118
Landenweb: 97
NRC.nl: 70Startpagina.nl had 960 vermeldingen voordat het in 2005 uit DMOZ werd verwijderd.

Controverse rond corrupte DMOZ editors


In december 2006 ontstaat er in Nederland consternatie rond DMOZ wanneer de meta-editors Marcel Feenstra en Katinka Hesselink op Netters.nl bij naam worden genoemd en worden beschuldigd van corruptie. Marcel Feenstra zou zijn site "Voorbeginners.info" meer dan 40 keer in DMOZ vermeld hebben weten te krijgen en Katinka Hesselink haar site katinkahesselink.net zou maar liefst 61 vermeldingen hebben. Ook zou een andere editor en medewerker van het NRC wel erg veel pagina's van het NRC hebben toegevoegd aan de directory.


DMOZ en zoekmachine optimalisatie


Tot aan medio 2005 had DMOZ een zeer grote invloed op de positie van een website in zoekmachines zoals Google. Dit is echter zeer sterk veranderd. We zien dat DMOZ zeker nog een belang heeft voor zoekmachine optimalisatie, maar bij verre niet meer zo veel als enkele jaren geleden. Zo is het in sommige gevallen nog zeer effectief voor micro zoekmachine optimalisatie.

DMOZ is echter wel belangrijk voor Trustrank. Aangezien een menselijke editor een site bekeken en beoordeeld heeft betekent dit dat zoekmachines er een extra stem aan toevoegen. Zowel DMOZ als de Yahoo! directory zijn zogenaamde Seed sites. Vanuit Trustrank redenerend is en blijft een vermelding in DMOZ dus erg belangrijk.

Gerelateerde woorden

Meer over DMOZ (externe links)

  • Dmoz.org - Officiele site van DMOZ
  • Wat is DMOZ? - Artikel met de veel gestelde vragen over het aanmelden bij DMOZ

Thema & categorieën