Directory Zoekmachines (Zoekmachine)

Een Directory zoekmachine is een zoekmachine die primair in een web directory zoekt en de resultaten uit die directory toont.

In het begin van het World Wide Web was diskruimte duur en kon men nog niet het internet volledig spideren. Om dit op te lossen werkte men met linklijsten. De allereerste zoekmachines zochten in de titels van de opgenomen sites en in de korte omschrijvingen die toegevoegd waren.

De modernere varianten zoeken ook in de inhoud van toegevoegde sites. (Full Text Retrieval) Onder andere de Google directory zoekmachine doet dit.


Voorbeelden van directory zoekmachines:

Yahoo!
Yahoo begon ooit als een grote directory die gevuld werd door betaalde editors. De eerste zoekmachine van Yahoo! zocht enkel in deze directory en de omschrijvingen die in de directory geplaatst waren. Vaak kwam je via een zoekopdracht uit op een thema van Yahoo en dan kan je in de linklijst van dat thema proberen een goede site te vinden.

Dmoz
DMOZ is een tegenhanger van Yahoo en wordt gevuld door vrijwillige editors. DMOZ is nog steeds enkel een link directory en de zoekmachine doet in essentie nog steeds hetzelfde als in 1998

Google Directory
De Google Directory maakt gebruik van de index van DMOZ. De zoekmachine biedt de mogelijkheid om te zoeken in de Google Directory, maar voegt daar Full text retrieval en pagerank aan toen.

Startpagina
Startpagina is de grootste Nederlandse link directory. Met de Startpagina dochter zoekmachine kan men zoeken binnen de links die op Startpagina staan. De technologie wordt geleverd door ilse.

Dutch Home Page
Dutch Home Page is de oudste Nederlandse link directory en werd opgericht in 1993. Met de zoekmachine kon men zoeken in de titels en omschrijvingen van de toegevoegde sites.


Tegenwoordig zijn de directory zoekmachines enigszins uit de tijd geraakt doordat de Web zoekmachines zo geavanceerd zijn dat link directories aan belang verliezen.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën