Deep link ratio (Zoekmachine optimalisatie)

Een deep link ratio is een percentage dat aangeeft hoeveel deep links er zijn op een website. Deep link ratio wordt dan ook wel deep link percentage genoemd.

Bij de deep link ratio gaat het er dus om hoeveel inbound links er naar een webpagina binnen een website zijn, buiten de homepage om. Wanneer men enkel back links plaats naar de homepage van je website in plaats van naar dieper liggende pagina's, is je deep link percentage 0%.

Deep link ratio achterhalen

Met behulp van zoekcommando's van zoekmachines kan achterhaald worden hoeveel backlinks een website heeft en hoeveel back links het betreft. Met behulp van de volgende eenvoudige formule kan berekend worden wat de deep link ratio (DLR) is:
DLR =deep links* 100 = .. %
back links

Om de variabelen deep links en back links in te vullen, moet wat research gedaan worden. Yahoo! wordt hiervoor veel gebruikt omdat ze meer linkgegevens laten zien dan andere bekende zoekmachines. Als voorbeeld nemen we Google. Het aantal links (deep links + links naar de homepage) naar Google.com die niet vanaf de domeinnaam zelf zijn geplaatst is 245.000.000. Het aantal deep links is 159.000.000. De berekening wordt dan als volgt:
DLR =159.000.000* 100 = 64,90 %
245.000.000

Via het Internet zijn er verschillende ratio analyzer of calculator tools te vinden waar je enkel een website hoeft in te vullen waarna de berekening automatisch wordt gedaan.

Deep link ratio beinvloeden

De deep link ratio kan op een natuurlijke wijze beinvloed worden door aan link baiting te doen. Door voor unieke content te zorgen binnen een website, zal men sneller deep links plaatsen naar je website met als logisch gevolg dat de deep link ratio stijgt.

Om te voorkomen dat de deep link ratio daalt, is het van belang dat er met regelmaat gecontroleerd wordt of men vanuit zoekresultaten of andere websites niet op dode links stuit.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën