Client side caching (ICT)

Bij client side caching worden documenten door de client opgeslagen. Een illustrerend en wel bekend voorbeeld is wanneer je met een browser op het Internet surft. Bij het bekijken van een pagina worden onder anderen afbeeldingen, externe javascript-bestanden en externe stylesheets op de computer (tijdelijk) opgeslagen door de client, in dit geval de browser. De plaats waar deze bestanden opgeslagen worden wordt de cache genoemd, de bestanden die hierin worden geplaatst heten vanzelfsprekend cache bestanden.
Het voordeel is dat deze cache bestanden bij een volgend bezoek niet van de server geladen hoeven te worden waar de website op staat, maar dat deze uit lokale mappen van de eigen computer gehaald kunnen worden. Dit beperkt de laadtijd bij een website.

Een nadeel van gecachede bestanden is dat wanneer een stylesheet op de server-kant aangepast is, dit niet direct invloed heeft op de presentatie van de website doordat de computer alsnog de gecachede stylesheet toepast. Dit kan soms een vreemde vormgeving van de website als gevolg hebben wanneer er relatief grote veranderingen zijn aangebracht in de originele stylesheet. Een gemiddelde browser heeft een optie om cache bestanden te verwijderen zodat bij een eerst volgende bezoek aan een website de benodigde bestanden opnieuw gecached zullen worden. Op deze manier zal de browser weer de meest recente versies van bestanden gebruiken.

Met behulp van server headers kan aangegeven worden of een pagina gecached mag worden en wanneer de pagina voor het laatst is aangepast. Browsers maar ook crawlers kunnen deze informatie gebruiken om te controleren of er een (nieuwe) cache aangemaakt moet worden van een pagina.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën