Broncode (Webdevelopment)

De Broncode is de code van een computer programma dat in een programmeertaal is geschreven. Dit kan bijvoorbeeld in "Pascal" zijn, of in HTML. Broncode is in populair gebruik ook een ander woord voor de HTML code van een pagina. Dit wordt ook wel "source" genoemd.

Broncode opvragen


De broncode van een HTML pagina is in Windows Internet Explorer op te vragen door in de HTML pagina op je rechtermuis knop te drukken. Vervolgens selecteer je "broncode bekijken" of "view source". De sneltoets in Windows is voor Internet Explorer CTRL+U. Op een MAC doe je dit door op CTRL+muisknop te klikken en dan "toon bronversie" te klikken of met de sneltoets ALT+Command+U.

In Firefox heet deze functie "paginabron bekijken", welke overigens ook met CTRL+U opgevraagd kan worden.

Broncode verbergen


Broncode is in beperkte mate ook te verbergen. Door middel van een javascript kun je de mogelijkheid van het gebruik van de rechtermuisknop blokkeren. De beveiliging is echter zeer beperkt, door een pagina te downloaden en dan te openen kun je deze beveiliging al omzeilen. Daarnaast kan javascript uitgeschakeld worden via de browser-opties. Broncode verbergen is bij HTML pagina's dus over het algemeen weinig zinvol.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën