Back Link Over Optimization Devaluation (Google)

De Back Link Over Optimization Devaluation (BLOOD) is een filter, waarbij, zoals de term suggereert, gelet wordt op back links naar een website. Dit fenomeen wordt ook BLOOP (Back Link Over Optimization Penalty) genoemd, alhoewel het hier niet gaat om een penalty die uitgedeeld wordt (er komen namelijk geen handmatige handelingen aan te pas).

Het Back Link Over Optimization Devaluation filter

Het Back Link Over Optimization Devaluation filter is een Google filter die automatisch minder waarde kan geven aan websites wanneer geconcludeerd wordt dat er op gebied van back links over geoptimaliseerd is. Back links worden in dat geval als het ware gedevalueerd en wegen als gevolg minder zwaar mee.
Google beschouwt excessieve linkmanipulatie als een poging om hoger in de rankings te komen. Om te voorkomen dat irrelevante resultaten in de SERP's komen zodat de gebruiker juiste zoekresultaten krijgt voorgeschoteld, wordt er gecontroleerd in hoeverre backlinks relevant zijn. Discutabele resultaten worden er vervolgens uitgefilterd.

BLOOD filter vermijden

Om te voorkomen dat een website door deze filter er uit gefilterd wordt, dient er op enkele punten gelet te worden bij het verkrijgen van backlinks.
  • wissel af in de link teksten/anchor text die gebruikt worden voor een back link
  • plaats een link enkel bij relevante startpagina's, verticale portalen waarvan het onderwerp overeenstemt met het onderwerp van de website en autoriteiten (indien mogelijk)
  • voorkom dat een backlink op meerdere plaatsen binnen een netwerk worden geplaatst. Indien websites binnen een netwerk eenzelfde ip-adres hebben, kan ook dit als overoptimalisatie worden gezien
  • zorg, bij nieuwe websites, dat er niet te snel backlinks verkregen worden, het filter kan dit zien als spam

Uit het BLOOD filter geraken

Eenmaal in het filter, kan het met juiste optimalisatie technieken tot 3 maanden duren voordat het filter een website weer ontziet. Gekeken naar bovenstaande opsomming, is het hierbij van belang dat backlinks van irrelevante websites worden verwijderd en de link teksten worden afgewisseld op andere websites. Daarnaast kan hulp ingeroepen worden bij een zoekmachine optimalisatie bureau om een juiste strategie te bepalen om sneller uit het Back Link Over Optimization Devaluation te geraken.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën