Aquabrowser (Zoekmachine)

Een Aquabrowser is een interface (browser) maar tegelijkertijd ook een zoekmachine waarbij de gebruiker associatief kan zoeken door te klikken op links. Iedere keer wanneer een zoeker op een link klikt krijg deze persoon een nieuwe pagina te zien met daarop rondom het zoekwoord de woorden die gerelateerd zijn aan de zoekopdracht.

De volledige naam van de zoekfunctie is "Aquabrowser Library" ofwel afgekort ABL. De Aquabrowser werd in 2002 in Nederland ontwikkeld door Thijs Chanowski van Medialab. De aquabrowser maakt gebruik van de relationele database van partijen om associaties te leggen.

Search, Discover & Refine?


De Aquabrowser kan men in drie fase gebruiken. De zoeker kan een gewone zoekopdracht invullen (=search), dan via het schema dat getoond wordt nieuwe associaties ontdekken (=discover) en eventueel de resultaten verfijnen (=refine).

Men vindt de aquabrowser over het algemeen terug als netwerk zoekmachine van bijvoorbeeld bibliotheken en opleidingen. De aquabrowser is slechts zelden gebruikt als normale zoekmachine om op het web te zoeken naar pagina's.

Ilse Aquabrowser


Een voorbeeld van de aquabrowser als webzoekmachine was in gebruik bij ilse. De zoekmachine ilse gebruikte in 2003 tijdelijk ook een variant van de aquabrowser. Wie zocht naar "auto" kwam via "Audi" en "cabrio" uiteindelijk bij "blond" terecht. No offense, off course ;).

Andere voorbeelden van gebruikers zijn:

Bibliotheek.nl
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Fries Bibliotheken Netwerk
Bibliotheek Enschede
Bibliotheek Almere
Bibliotheek Flevomeer
Digitale Universiteit

Waddenzee.nl
Groningen.nl
Goudanet.nl
Ehbwstartpagina.nl (Eerste Hulp Bij Werk)

Nadelen Aquabrowser


De Aquabrowser is een Full text zoekmachine en kan enkel zoeken in HTML en XML bestanden. Dat betekent dat bijvoorbeeld Doc en PDF files niet geindexeerd kunnen worden. Daarnaast zit er een zeer fors kostenplaatje vast aan de licentie van de Aquabrowser waardoor het dus helaas niet zo maar mogelijk is de zoekmachine te gebruiken.

Gerelateerde woorden

Meer over Aquabrowser (externe links)

Thema & categorieën